Kultura

Radoslavu Pajkoviću nagrada „Božo Bulatović“

2209nagradapajkovic
S
inoć je u Mojkovcu uručena književna nagrada koja nosi ime poznatog crnogorskog pisca, prevodioca i utemeljivača književne kritike Boža Bulatovića. Ovogodišnji laureat je književnik Radoslav Pajković, kome je nagrada pripala za životno djelo.
Radoslavu Pajkoviću nagrada „Božo Bulatović“
Portal AnalitikaIzvor


Članovi Žirija

Milorad Stojović

,

Borislav Jovanović

i

Bogić Rakočević

(predsjednik), u odluci su naveli “da su i rane Pajkovićeve knjige naišle na dobar prijem, ne samo kod čitalaca u Crnoj Gori, i smatraju da će ovogodišnja odluka profilisati nagradu da ne bude stereotipna, da „pronađe“ i one pisce koji nijesu u nekom opštem, klanovskom fokusu, te da skrene pažnju kako je njihovo djelo često značajnije od onih koji se svakodnevno (samo)proglašavaju za velike pisce”.



Pajković je ove godine zaokružio svoj stvaralački opus sa 80 objavljenih knjiga.



Pajković, koji je iz zdravstvenih razloga bio spriječen da prisustvuje svečanosti, uputio je rukovodstvu opštine Mojkovac i članovima Žirija telegram u kojem se, između ostalog, kaže: Srećna je okolnost da na prelomu dva vijeka imate Boža Bulatovića, pisca čiji svestrani i multižanrovski opus gotovo da nema primjera ni na šarolikom prostoru bivše Jugoslavije, i pripada samom vrhu crnogorske književnosti XX i XXI vijeka.

Portal Analitika