Svijet

Rusi traže od UN-a dozvolu za geoinženjering klime

2209klimatske-promijene
R
usija gura svoj predlog da klimatski izvještaj UN-ovog panela za klimatske promijene, IPCC, uvrsti i podršku za korištenje kontroverznihi tehnologija za geoinženjering klime na Zemlji, saznaje Guardian, pozivajući se na dokumente koje su dobili na uvid.

Rusi traže od UN-a dozvolu za geoinženjering klime
Portal AnalitikaIzvor


Spomenuto izvještaj IPCC-a već sad je u dovoljnim problemima zbog zaključka kako u posljednjih 15 godina nije zabilježen porast prosječne globalne temperature, što se političarima nikako ne sviđa. Rusija pored toga traži da panel u izvještaj uvrsti i njihov zahtjev za geoinženjeringom.



Oni zapravo traže da izvještaj u zaključku navede kako se 'moguće rješenje klimatskih promijena može pronaći u upotrebi metoda geoinženjeringa kako bi se stabilizovala sadašnja klima'. Ono što je možda jednako bitno u svemu tome jeste i da je Rusija priznala kako njeni naučnici već razvijaju geoinženjerske tehnologije.




Geoinženjering zapravo za cilj ima ga ohladi Zemlju metodama kojoe uključuju raspršavanje sulfatnog spreja u atomosferu, kako bi reflektovao sunčeve zrake, ili kako bi se okeani obogatili gvožđem, kako bi se stvorile alge koje upijaju ugljenik.



Ideje poput navedenih sve se više povlače u razgovorima između zapadnih naučnika i vlada, kao plana za rješavanje problema klimatskih promijena. Ipak te se tehnike kritikuju kao način da moćne industrionalizovane zemlje izbjegnu svoje obveze u emisiji gasova.



Prema nekim modelima, geoinženjering bi mogao biti efikasan u smanjenju globalne temperature na Zemlji, ali manipulacija osjetljivim plantarnim ekosistemima na jednom dijelu svijeta, mogla bi tako dramatično rezultirati neželjenim posljedicama na globalnom nivou, poput radikalno prekinutog ciklusa kiše i slično.



Isto tako, posmatrači sa strane ističu kako bi Rusija zbog priznanja da razvija geoinženjering mogla biti u sukobu s moratorijumom UN-a o uspostavljanju geoinženjerskih projekata, koji je donesen 2010. godine te da bi se o tome trebalo raspraviti na nivou hitnosti, kada se sastane naučni savjet UN-a u Montrealu, idućeg mjeseca.



Gotovo 60 svjetskih civilnih, ekoloških i drugih organizacija potpisalo je peticiju 2011. godine pozivajući na oprez i pozivajući IPCC da ne daje legitimitet geoinženjeringu.



'Generalno gledano, treba li IPCC razmišljati o geoinženjeringu? Da. No želim li vidjeti unilateralizam i regionalizam da utiče na debatu? Sigurno ne. Ljudi koji ne vole geoinženjering sugeririsaće kako je IPCC metoda za njegovo postavljanje u normativne standarde', zaključio je Matthew Watson, predavač na Univerzitetu Bristol.



Neutralan pristup, naučni i hladne glave, a ne politička debata, drugim riječima, vjerojatno će presuditi kakav ćemo geoinženjering eventualno imati ili ne.

tekst i foto: dnevnik.hr

Portal Analitika