Svijet

Biolog sa Harvarda: Srbi najstariji evropski narod od kojeg potiču Sloveni

2109kljosov
A
natolij Aleksejevič Kljosov
, biolog sa Univerziteta Harvard, šokirao je svijet svojim naučnim radom u kojem tvrdi kako su srpski geni stari 12.000 godina, a potiču od Noinog sina, piše Telegraf, a prenose mediji u regionu.

Biolog sa Harvarda: Srbi najstariji evropski narod od kojeg potiču Sloveni
Portal AnalitikaIzvor

On tvrdi da je genetskom analizom dokazao kako su Srbi pranarod svih današnjih Slovena, ali i mnogih drugih evropskih naroda.

- Srpski geni R1a1 stari su 12.000 godina dok su drugi stari između četiri i sedam hiljada godina. Svi narodi u Evropi (osim dva) imaju više od 40 odsto srpskog ili prasrpskog gena - tvrdi Kljosov, predsjednik naučne savjetničke uprave Međunarodnog genološkog biroa.

Prema njegovom je naučnom radu izrađena i karta srpskog gena koja pokazuje kako više od 60 odsto stanovnika na prostiru današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Danske, sjevernog dijela Njemačke, južnog dijela Skandinavije kao i dijela Velike Britanije - ima srpski gen.

2109haplogrupaKako tvrdi Kljosov, nosioci R1a1 gena na Balkanu su živjeli još prije 12.000 godina, a nakon dvjestotinjak naraštaja probili su se na istočnoevropsku ravnicu, gdje se prije 4.500 godina pojavio predak savremenih Rusa i Ukrajinaca.

U svom naučnom radu Kljosov govori o Jafetu, Noinom sinu, koji je - po njegovim nalazima - predak Rusa, te u jednom dijelu piše kako su se Jafetovi potomci naselili prvobitno u donjem toku Dunava, u današnjoj Srbiji, da bi zatim neki od njih krenuli na sjever. U Rusiji su se ovi podaci uvijek uzimali ozbiljno, pa se u njihovim školama učilo kako su njihovi preci došli „s one strane Karpata“, što za njih znači prostor gdje danas žive Srbi.

Dr Kljosov tvrdi kako je haplo grupa R1a1 „tipična za sve Slovene“, ali imaju je u značajnoj mjeri i pripadnici najviših kasta u Indiji. Arijevci, „Sloveni koji su s područja Srbije došli do Indije“, na te prostore su došli prije oko 3.850 godina.

Proučavajući postojeće mutacije, zaključio je i kako svi Sloveni potiču s Balkana, i to iz današnje Srbije i Bosne i Hercegovine.

Portal Analitika