Region

Vlasi: Srpske kriminalne grupe napadima se svete Srbiji

2109vllasi
A
zem Vlasi
, kosovski političar, advokat i aktuelni savjetnik Vlade Kosova za vanjske poslove kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija kako posljednji slučajevi nasilja na sjeveru Kosova, poput ubistva pripadnika Euleksa Adriusa Šenavičiusa (35) nadomak Zvečana, ranjavanja njegovih kolega, te eksplozije na sjeveru Mitrovice, predstavljaju dokaz da su „srpske kriminalne strukture na sjevernom dijelu Kosova u panici zbog normalizacije odnosa“.

Vlasi: Srpske kriminalne grupe napadima se svete Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

To područje je, govori Vlasi, već 14 godina za te kriminalne strukture bilo pravi raj.

- Švercovali su, radili su šta su htjeli. I sad je tome došao kraj. Tako da je to na neki način osveta strancima i kosovskim vlastima što hoće da normaliziraju stanje na tom dijelu teritorije Kosova. Srbija je sada, očito, odbacila te kriminalne strukture, tako da se one na neki način i Srbiji svete ovim terorističkim i kriminalnim činovima. Sada kada su iz Beograda vidjeli da je to uzaludan posao i da se ta teritorija mora vratiti pod ustavni integritet Kosova, Srbija je u tom cilju prihvatila razgovore koji se posreduju iz Brisela. Zato se srpski kriminalci sa sjevera i svete Srbiji - komentariše Vlasi u razgovoru za Anadoliju.

On tvrdi da je Srbija svih ovih godina podržavala te strukture u nadi da će tako sabotirati nezavisnost Kosova ili makar otcijepiti sjever zemlje.

Uz to, Vlasi kaže kako je aktuelno stanje na sjeveru te zemlje, u stvari, posljedica.

- Sam Euleks i međunarodni faktori prisutni na Kosovu i na sjevernom dijelu plaćaju ceh činjenice da su se dugo ustezali da i na tom dijelu uspostave red i zakon. A uspostavljanje reda i zakona na tom dijelu teritorije Kosova je, ipak, u najvećoj mjeri zavisilo od međunarodnih faktora, od Euleksa i KFOR-a – precizira on i zaključuje:

- Da li će - srpska ili kosovska strana – htjeti da izvuku korist od te nesreće za sebe, u to ne želim da ulazim, jer je to ona mračna strana političkih manipulacija.

Foto: reporteri.net

Portal Analitika