Svijet

Princ Čarls najstariji britanski prijestolonasljednik u 300 godina

2109charles
P
rinc Čarls od Velsa postao je najstariji britanski prijestolonasljednik u posljednjih 300 godina, dok njegova majka, kraljica Elizabeta II, sa svojih 87 godina nosi titulu nasjtarijeg vladara u britanskoj istoriji, prenosi Klix.ba.

Princ Čarls najstariji britanski prijestolonasljednik u 300 godina
Portal AnalitikaIzvor

Do sada se najstarijim britanskim prijestolonasljednikom smatrao Vilijam IV, koji je postao kralj u junu 1830, u dobi od 64 godine, 10 mjeseci i pet dana. Preminuo je bez direktnog potomka 1837. godine, a naslijedila ga je nećaka Viktorija, koja je najduže vladala zemljom i provela 63 godine na prijestolu.

Čarls je postao prijestolonasljednik smrću svog djeda Džordža VI, 1952. godine, kada je njegova majka naslijedila britansku krunu. Čarls je tada imao samo tri godine i od malih nogu je pripreman da postane kralj.

Budući da je kraljica još dobrog zdravlja, uprkos nekoliko posjeta bolnicama, Čarls će najvjerovatnije biti prijestolonasljednik još dugo vremena.

- On je nestrpljiv, ali kada postane kralj, njegove aktivnosti i svi projekti u kojima uživa i u kojima može da napravi razliku, biće ozbiljno ograničeni. Proveo je veliki dio svog života tražeći ulogu, ali mislim da ga sada ispunjava praćenje različitih interesa - rekao je kraljevski biograf Peni Džunior.

Portal Analitika