Društvo

EPCG: Nakon akcije "Podijelimo teret" isključenja svih dužnika bez protokola

2109epcg
P
otrošači koji su stekli pravo da potpišu protokol o izmirenju duga u fiksnim mjesečnim ratama od 20 eura, a imaju dug manji od 300 eura, trebalo bi da iskoriste tu priliku jer će u suprotnom, nakon završetka akcije "Podijelimo teret", biti isključeni sa elektro mreže, saopšteno je Pobjedi iz Elektroprivrede Crne Gore.

EPCG: Nakon akcije "Podijelimo teret" isključenja svih dužnika bez protokola
Portal AnalitikaIzvor

Iz EPCG su naveli da kupci čiji je dug niži od 300 eura do sada nijesu upozoravani na isključenja, tako da su oni obično dug držali na nivou iznosa nižeg od 300 eura, a redovno plaćali tekuće fakture.

- Međutim, kroz izmjenu pravila i procedura isključenja, koja će uslijediti odmah nakon akcije potpisivanja protokola, i ova grupa kupaca će ubuduće biti obuhvaćena programom isključenja - pojašnjavaju su iz Direkcije za odnose s javnošću EPCG.

Iz te kompanije dodaju da je od početka septembra u toku potpisivanje protokola o izmirenju duga u fiksnim mjesečnim ratama za sve potrošače iz kategorije domaćinstva koji su redovno i u datim rokovima izmirivali obaveze prema EPCG, odnosno za kupce koji su majski račun platili do 30. juna, junski do 31. jula, a julski do 31. avgusta. Tu mogućnost ima 25.000 domaćinstava, a do 18. septembra ostvarilo je 12 odsto.

- Oni koji su već imali potpisan protokol isti mogu reprogramirati u septembru i potpisati novi ukoliko su redovno izmirivali svoje obaveze u maju, junu i julu. To znači da su potrošači koji potpišu protokol dužni da do kraja svakog mjeseca uplaćuju ratu od 20 eura na tekući račun za električnu energiju, kako bi protokol ostao na snazi. Ukoliko se ti uslovi ne ispune, protokol će automatski biti raskinut i kupac ga više ne može obnoviti po istim uslovima.

Potrošačima koji imaju dug do 500 eura, broj rata odredjuje se tako što se dug dijeli sa iznosom od 20 eura. Na primjer, ako je dug 400 eura, broj rata je 20, odnosno protokol se sklapa na 20 mjeseci, s tim što se prva rata plaća prilikom potpisivanja protokola. Potrošači čiji je dug veći od 500 eura potpisuju protokol na 25 mjeseci.

- Značajno je naglasiti, da se od trenutka potpisivanja protokola prestaje obračunavati zatezna kamata na dug. Nakon isteka predviđenog perioda od dvije godine i uz redovnost plaćanja obaveza svim potrošačima, iz kategorije domaćinstva sa dugom preko 500 eura, EPCG planira stimulativne kampanje na kojima se radi, koje će im znatno olakšati izmirenje preostalih obaveza.

U kompaniji podsjećaju kupce koji su se akciji "Podijelimo teret" priključili u junu i izmirili junski i julski račun, da avgustovski moraju platiti do 30. septembra kako bi stekli pravo potpisivanja protokola u oktobru.

Portal Analitika