Politika

Dačić: Eto vam Njegoš, mi vam ga nećemo uzeti

ivicadacicovonjegosuok
Premijer Srbije Ivica Dačić kazao je gostujući u emisiji "Živa istina" autora Darka Šukovića da je Njegoš bio najveći i crnogorski i srpski pjesnik, ali da nije svetac. "Mislim da svi treba da se ponose Njegošem, a ne da se svađaju... Neka vam ostane Njegoš mi nećemo da vam ga uzmemo. Šta dobijamo time što ćemo da dokažemo da je srpski ili crnogorski?" zapitao se Dačić.

Dačić: Eto vam Njegoš, mi vam ga nećemo uzeti
Portal AnalitikaIzvor

Dačić je kazao i da nema bližih naroda niti bližih država od Crne Gore i Srbije, ali da saradnja mora biti zasnovana na ispunjavanju međusobnih interesa dvije države. Dačić je ocijenio da je legitimno pravo Srbije i Crne Gore da se interesuju za pripadnike svog naroda u te dvije zemlje.

- Nema bližih naroda i bližih država nego što su Srbija i Crna Gora. Ako neko misli da je Srbiji žao što se Crna Gora odcijepila i da će Srbija zbog toga da propadne - ne, neće se u Podgorici upravljati iz Beograda, niti će Beogradom upravljati neko iz Podgorice, poručio je Dačić.

Premijer Srbije je saopštio da dvije države treba da traže stalno zajedništvo na interesima i potrebama, a ne na mitovima i legendama.

- Nemojte samo da mislite da ne možemo bez vas, zato što mi se čini da malo pretjerujete u tome. Ja znam da možemo i jedni i drugi bez bilo koga, ali znam da zajedno možemo mnogo više - poručio je Dačić i dodao da svako ima pravo na slobodan izbor te da saradnja treba da bude na dobrovoljnoj osnovi.

- Srbija se neće mijenjati u unutrašnje stvari Crne Gore niti koće biti na vlasti niti će ubacivati ratne pokliče tamo gdje im mjesto nije - naveo je Dačić.

On je istakao i da je legitimno pravo i Crne Gore i Srbije da se interesuju za svoj narod u tim državama.

- Zašto je Crna Gora naš spoljnopolitički prioritet, zato što pored BiH i Republike Srpske najveći procenat Srba živi u Crnoj Gori i sasvim je logično da se interesujemo za njih - poručio je Dačić.

Predsjednik Vlade Srbije je ocijenio neprimjerenom molitvu mitropolita Amfilohija za upokojenje Vlade i Skupstine Srbije koju je izrekao tokom molebana za Kosovo.

- Mogao je to da uradi i sa Vladom Crne Gore... Ja sam mu rekao da sam vaskrsao kad sam ga vidio poslije deset dana i pomirili smo se - ispričao je Dačić.

- Uvažavam stav crkve ali mislim da crkva osim nebesa i spasenja treba da se bavi i realnim životom. A realan život je mnogo težak na Kosovu i naš cilj treba da bude spašavanje ljudi koji tamo žive - poručio je premijer Srbije.

Foto: eizbori.com

Portal Analitika