Region

Mesić: Nepotrebno je da Vivijan Reding pokazuje mišiće prema Hrvatskoj

mesiovouok
Bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata Stjepan Mesić oštro je kritikovao ponašanje potpredsjednice Evropske komisije (EK) Vivijan Reding prema Republici Hrvatskoj zbog slučaja ''Lex Perković'', afere koja je ozbiljno poljuljala odnose Hrvatske i Europske unije (EU) nakon što je Hrvatski sabor krajem juna 2013. godine zakonskim izmjenama onemogućio primjenu europskog naloga ya hapšenje na zločine počinjene prije avgusta 2002. godine.

Mesić: Nepotrebno je da Vivijan Reding pokazuje mišiće prema Hrvatskoj
Portal AnalitikaIzvor

 

Usvajanjem takvih zakonskih izmjena Hrvatska je zapravo zaštitila bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića, kojeg njemački sud tereti za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

''Trebalo je jednostavno diplomatskim putem objasniti se sa Evropskom komisijom, bez ikakvog dizanja tenzija, bez potrebe da se od toga napravi nekakav veliki problem. Jer moramo znati, i u EK ima onih koji Hrvatsku i cijelu bivšu Jugoslaviju svrstavaju u red zemalja Istočnog bloka. Oni ne razumiju da je Jugoslavija bila zemlja u kojoj su vladali tržišni odnosi, zemlja u kojoj su bili sasvim dobro razvijeni i neki politički, demokratski procesi. Dakle, koja nije bila Istočni blok. Na kraju, naš sukob sa Staljinom je bio razlaz sa jednom dogmatskom politikom Sovjetskog saveza (SSSR), sa politikom koja nije priznala nikakva ljudska prava. Dakle, to se zemljama bivše Jugoslavije mora priznati'', kazao je Mesić za agenciju Anadolija.

Nadalje, Mesić tvrdi da ''gospođa Reding'' očito spada u te osobe koje ''ništa ne razumiju''.

''Nije trebalo ići sa nekakvim prijetnjama prema Hrvatskoj, nego se trebalo sve to objasniti. U tom objašnjenju ja mislim da se moglo konzesualno stvar riješiti. Ovako, ovo je dignuto na jednu visoku tenziju. Međutim, pretpostavljam da sada kada se otvori rasprava pred Evropskim komisijom, dakle, ne sa potpredsjednicom Reding, da će stvari ići u pravcu rješavanja. Ko je Reding?! Koga ona predstavlja?! Ona je predstavnik jednog kolegijalnog tijela'', oštar je bio Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske tvrdi da visoka zvaničnica može zastupati Komisiju samo u njenom kapacitetu.

''Ovo do sada su njeni lični stavovi! Druga je stvar da li će se Komisija s tim složiti ili neće. Ona se, dakle, jedan birokrat se postavlja ispred institucije i čita lekciju jednoj suverenoj državi koja je članica EU! Mora se valjda sačuvati ponos zemlje koja je ušla u EU'', tvrdi Mesić.

Uvjeren je da će se cijela situacija vjerovatno uskoro riješiti.

''Nema nikakvih prijetnji. Može doći do suspenzija na jedno vrijeme, da se, recimo, neki fond jedno vrijeme neće moći koristiti dok se ne usaglase stavovi. To će u svakom slučaju biti riješeno. Ali nepotrebno je da gospođa Reding pokazuje mišiće, a ne razumije situaciju. Ona ne raspoznaje razliku između Sovjetskog saveza, zemalja Varšavog pakta i Jugoslavije koja nikad nije bila u Varšavskom paktu i nije imala onaj sistem u SSSR-u'', naglasio je.

 

 

 

Portal Analitika