Abiznis

EPCG: Zahtjev RAE za prekršajni postupak je neosnovan

epcg
J
uče je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) podnijela zahtjev da se pokrene prekršajni postupak protiv nadležnih u EPCG zbog nezaključivanja ugovora o korišćenju pomoćnih i sistemskih usluga i ugovora o korišćenju prenosnog sistema i nabavci električne energije za pokrivanje gubitaka u prenosu. Elektroprivreda Crne Gore smatra ovaj zahtjev u potpunosti neosnovanim, saopšteno je Portalu Analitika iz EPCG,navodeći razloge zbog čega to smatraju.

EPCG: Zahtjev RAE za prekršajni postupak je neosnovan
Portal AnalitikaIzvor

-EPCG je bila spremna za potpisivanje svih pomenutih ugovora još u martu 2013. godine kada je i dostavila potpisan primjerak Ugovora, kako Crnogorskom elektroprenosnom sitemu (CGES) tako i RAE. U tom trenutku Ugovori nijesu bili potpisani zbog delikatne pozicije KAP-a. Krajem jula EPCG je, shodno zahtjevu RAE, imala sastanak sa CGES-om i Crnogorskim operatorom tržišta električne energije (COTEE), a u cilju usaglašavanja Ugovora radi njihovog potpisivanja. Ovog puta tema KAP-a nije više predstavljala problem za CGES (jer su isporuke zvanično obavljane preko Montenegro Bonus-a). Prepreka potpisivanju Ugovora, ovog puta, bila je prouzrokovana činjenicom što COTEE nije bio spreman da ispuni sve zakonske obaveze. Ugovorne strane su se dogovorile da odlože potpisivanje Ugovora do kraja septembra, kada se očekuje funkcionisanje COTTE u punom kapacitetu. Sačinjen je Zapisnik sa sastanka između 3 energetska subjekta i dostavljen je RAE kako bi bili pravovremeno informisani o zaključcima.

-Zbog nemogućnosti da se potpišu ugovori i shodno tome da se obezbijedi normalno funkcionisanje energetskog sistema Crne Gore, EPCG i CGES kao dva ključna subjekta, odlučili su da potpišu Privremeni sporazum kojim se regulišu najvažniji aspekti međusobnih prava i obaveza. Ovaj Sporazum je potpisan u avgustu.

Uvažavajući sve ove činjenice, mi ponovljamo da odluka RAE nije samo neosnovana već i rizikuje da kreira negativne posledice u već dovoljno složenom energetskom sistemu Crne Gore.

- Ukoliko RAE izabere da pokrene zakonsku proceduru, umjesto da rješava postojeće operativne probleme, EPCG pred ovakvim izborom RAE potvrđuje da je spremna da brani svoje interese i na ovom nivou, zaključuje se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika