Društvo

Pređen dug put na polju promovisanja Crne Gore kao ekološke države

1909Zabljak-Crnojevica
O
d 20. septembra 1991. godine, kada je Skupština Crne Gore, na zasjedanju održanom na Žabljaku, usvojila Deklaraciju o proglašenju Crne Gore za ekološku državu, pa do danas, pređen je dug razvojni put na polju promovisanja i izgradnje tog koncepta, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Pređen dug put na polju promovisanja Crne Gore kao ekološke države
Portal AnalitikaIzvor

Nakon pomenutog perioda, intenzivirane su aktivnosti koje su kao rezultat imale donošenje dokumenata i propisa usmjerenih prevashodno na zaštitu i unapređenje životne sredine.

2001. godine, usvojena je studija “Pravci razvoja Crne Gore kao ekološke države”, u kojoj su sagledane osobenosti i mogućnosti njenog održivog razvoja.

Naredne godine, crnogorska delegacija je učestvovala na Svjetskom samitu o održivom razvoju u Johannesburgu (Južna Afrika), nakon čega se pristupilo pripremama i izradi Nacionalne strategije održivog razvoja, (usvojena 2007. godine) uz uključivanje lokalne samouprave, naučno-stručnih institucija, nevladinih organizacija, poslovne zajednice i državnih organa.

2007. godine usvojen je najviši političko-pravni akt - prvi Ustav nezavisne države Crne Gore koji sadrži odredbe o posvećenosti zaštiti životne sredine i razvoju baziranom na principima održivosti.

Civilno društvo je sve više uključeno u kreiranje politike zaštite životne sredine. Danas se intenzivno radi na informisanju građana u ovoj oblasti, podizanju svijesti javnosti o pitanjima njenog očuvanja, a svi relevantni društveni subjekti se ohrabruju da iznesu svoj stav i aktivno učestvuju u donošenju odluka.

foto: Duško Miljanić

Portal Analitika