Društvo

Spahić nezadovoljan učinjenim u oblasti ekologije

spahic
C
rna Gora ne može biti zadovljna učinjenim u oblasti ekologije, ali je usklađen veliki broj propisa sa evropskim i međunarodnim standardima, kazao je vršilac dužnosti direktora Agencije za zaštitu životne sredine, Ervin Spahić.

Spahić nezadovoljan učinjenim u oblasti ekologije
Portal AnalitikaIzvor

Na Koniku su danas, povodom obilježavanja 22. godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom nevladina organizacija Grin houm /Green Gome/ i Agencija za zaštitu životne sredine organizovale akciju čišćenja.

"Možemo reći da nijesmo u potpunosti zadovoljni učinjenim, ali oni čime možemo biti zadovoljni to je da je usvojen veliki broj propisa koji su usklađeni sa evropskim i međunarodnim standardima i da smo još jedno područje proglasili nacionalnim parkom, mislim na NP Prokletije" , kazao je Spahić prenosi MINA.

On je objasnio zašto je za današnju akciju izabran izbjeglički kamp na Koniku.

"Nadležne komunalne službe i grđani označili su ih kao crne tačke. Ovo je područje koje može biti izvor velikih zaraza, budući da vjetar raznosi smeće", rekao je Spahić.

Predstavnik Grin houma, Jovana Janjušević rekla je da je sav nagomilani otpad proizvod primarne reciklaže stanovnika tog naselja.

"Jedini finansijski izvor koji oni ostvaruju jeste upravo recikliranje otpada na ovom lokalitetu. Sve što im ne treba oni ostavljaju tu. Dakle , problem je mnogo veći, socijalne je prirode, ne možemo ga riješiti jednom akcijom i ne može ga riješiti ni Green Home ni Agencija",rekla je ona.

To je, smatra Janjušević, problematika kojom treba da se pozabavi država.

U okviru projekta Program pomoći za integraciju i povratak raseljenih i interno raseljenih koji žive u naselju Konik, Delegacija EU u Crnoj Gori donirala je osam velikih kontejnera.

Janjušević je kazala da se nada da će to olakšati tešku situaciju u tom podgoričkom naselju.

Portal Analitika