Zanimljivosti

Vanzemaljski mikrobi u Zemljinoj atmosferi?!

2009Vanzemaljskizivot
T
im britanskih naučnika uvjeren je da je pronašao dokaz da je život na Zemlju mogao da stigne iz kosmosa. Do zaključka su došli analizirajući uzorke koje je specijalni balon prikupio tokom meteorske kiše prošlog mjeseca na nebu iznad Čestera i Vejkfilda.

Vanzemaljski mikrobi u Zemljinoj atmosferi?!
Portal AnalitikaIzvor


Organizmi koje su Britanski naučnici otkrili u Zemljinoj atmosferi potiču iz kosmosa! Stručnjaci Univerziteta „Bakingem“ i Univerziteta u Šefildu proučavali su meteorsku kišu prošlog mjeseca i na specijalnom balonu pronašli mikroorganizme, piše Telegraf.



Specijalni balon za sakupljanje uzoraka iz stratosfere dostizao je visinu i 27 kilometara iznad površine Zemlje.



Nebo iznad Čestera i Vejkfilda, pokazalo se kada su stručnjaci analizirali uzorke, bilo je preplavljeno jednoćelijskim organizmima.



Otkriveni su djelovi jednoćelijske, silikatne alge, što bi, prema tvrdnjama članova tima, mogao da bude prvi dokaz da je život stigao na Plavu planetu iz svemira, možda baš putem meteorita.



S druge strane, na takve tvrdnje reaguju drugi naučnici ističući da su mikrobi mogli da dospiju do tih djelova stratosfere tokom oluja i drugih prirodnih procesa.



Članovi tima naučnika koji je sproveo istraživanje brane se ističući da su prije slanja balona sprovedeni strogi testovi, sterilizacija alkoholom i druge mjere, kako bi se izbjegla kontaminacija.



„Većina ljudi pretpostaviće da su ovi biološki uzorci slučajno dospjeli u stratosferu sa površine Zemlje. Opšte je prihvaćeno da ovako sićušni djelići ne mogu da stignu do visine od, na primjer, 27 kilometara“, objasnio je profesor Milton Vejnrajt, vođa stručnog tima.



Izuzetak od tog pravila je vulkanska erupcija, ali, ističe Vejnrajt, nijedna nije zabilježana tri godine uoči sakupljanja uzoraka.



„Ako nema poznatog mehanizma pomoću kojeg bi čestice ove veličine bile prenijete u stratosferu, možemo samo da zaključimo da su ovi biološki entiteti stigli iz svemira“, kaže vođa britanske grupe stručnjaka.



Prema njegovim riječima, dalje se može zaključiti da život stalno stiže na Zemlju iz svemira, da život nije ograničen na našu planetu i da, skoro sigurno, nije potekao na njoj.



Otkriće je objavljeno u Žurnalu kosmologije, časopisu specijalizovanom za astrobiologiju, za koji se u Telegrafovom članku ukazuje da je kontroverzan u naučnim krugovima.



Profesor Vejnrajt i njegove kolege uvjereni su da je riječ o revolucionarnom otkriću koje će u potpunosti promijeniti dosadašnje poglede na biologiju i evoluciju.



Tim će u stratosferu poslati još balona već u oktobru, tokom najavljene meteorske kiše, koja je u vezi sa Halejevom kometom.



Profesor se nada da će testovi organizama koje tada budu pronašli pomoći da se otkrije poreklo „nebeskih mikroba“.

tekst i foto: rts.rs

Portal Analitika