Abiznis

Švajcarska najinovativnija, Hrvatska u rangu s Kinom

inovacijesvajsveduok
Švajcarska je i dalje vodeća zemlja u svijetu kada su u pitanju inovacije, a iz zemalja našeg regiona najbolje je plasirana Slovenija na 30. mjestu, Hrvatska se popela na 37. mjesto, pet pozicija više nego lani, dok je Crna Gora na 44. mjestu, pokazao je ovogodišnji izvještaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Švajcarska najinovativnija, Hrvatska u rangu s Kinom
Portal AnalitikaIzvor

Drugu godinu zaredom Švajcarska i Švedska zauzele su u 2013. dva vodeća mjesta na svjetskoj ljestvici inovacija, koja obuhvata ukupno 142 zemlje, a zasniva se na globalnom indeksu inovacija. Na treće mjesto izbila je Velika Britanija koja je potisnula Singapur.

Ove godine švajcarski globalni indeks inovacija ima vrednost od 66,6 od mogućih 100 bodova, dok je indeks Švedske 61,4 boda, a Velike Britanije 61,3 boda.

Među 10 vodećih zemalja plasirale su se još Holandija, na četvrto, SAD na peto, Finska na šesto, Hong Kong na sedmo, Singapur na osmo, Danska na deveto i Irska na 10. mjesto. Najveći napredak među vodećima načinili su Velika Britanija i SAD, prenio je hrvatski Tportal.

Od zamalja u tranziciji najbolje je pozicionirana Estonija, koja se nalazi na 25. mjestu, potom Češka (28), Slovenija (30), Madjarska (31), Letonija (33), Slovačka (35), Kina (36).

Poslije Hrvatsjke, koja je na 37. mjestu, su Litvanija (40), Bugarska (41), Crna Gora (44), Rumunija (48), Poljska (49), Makedonija (51), Srbija (54).

Hrvatska se najbolje kotira na području infrastrukture, tako da se po ovom kriterijumu nalazi na 32. mjestu. Slijedi kategorija znanje i tehnologija sa 39. mjestom, dok je najslabije plasirana (64. mjesto) u kategoriji sofisticiranosti tržista, koja obuhvata kreditiranje, ulaganja i trgovinu, kao i razvijenost tržista robe i usluga, navodi portal.

 

 

Portal Analitika