Politika

DEDOVIĆ: Organi vlasti da sprovedu istražne radnje o onome što je navedeno u izvještaju DRI

dedovicVok2009
D
irektor pravnog odjeljenja Centra za monitoring (CEMI) Vlado Dedović kazao je u izjavi za Portal Analitika da izvještaj DRI o finansiranju političkih partija za 2012. nije otkrio neke značajne novine ističući da je „nedostatak jasne vizije države na planu djelovanja u borbi protiv korupcije možda najjasnije vidljiv na polju finansiranja političkih partija“.

DEDOVIĆ: Organi vlasti da sprovedu istražne radnje o onome što je navedeno u izvještaju DRI
Portal AnalitikaIzvor

Dedović je naglasio da sve ono pojave koje su navedene u izvještaju DRI treba da izazovu pažnju organa vlasti da sprovedu istraživačke radnje.

- Sagledavajući u globalu izvještaje, konstatovano je da još uvijek postoje pojave u sistemu finansiranja političkih partija koje bude nepovjerenje javnosti i koje treba dalje istraživati - poput izrazito visokih iznosa gotovinskih isplata sa računa političkih partija, visokih iznosa vrijednosti imovine koju posjeduju pojedine političke partije, izrazito visokih iznosa donacija političkim partijama itd. Dakle, sve ovo su pojave koje treba da izazovu pažnju organa vlasti da sprovede dalje istraživačke radnje, kako bi se utvrdila legalnost postupaka i otklonila sumnja u rezultate revizije – rekao je Dedović za Portal Analitika.

On je istakao da danas u Crnoj Gori „ne postoji sistemsko djelovanje na polju sprječavanja zloupotreba u sistemu finansiranja političkih partija”.

- Sa jedne strane, zakoni postoje, ali se ne primjenjuju na adekvatan način – a  institucije nemaju dovoljno kapaciteta, a čini se ni stvarne volje, da istražuju suštinu – legalne i nelegalne tokove novca u političkom životu Crne Gore. Očigledno da je pitanje finansiranja političkih partija i dalje tema kojoj se državne institucije ne žele posvetiti na pravi način. Stoga, trenutno na snazi imamo jednu vrstu fingiranja sistemskog djelovanja i fingiranje poštovanja sistema finansiranja političkih partija. Rezultati izvještaja će ostati mrtvo slovo na papiru, jer u sistemu ne postoji institucija koja će vršiti adekvatnu kontrolu nad sistemom finansijskog poslovanja političkih partija, koja će sprovesti dalje postupanje po navodima ovih izvještaja i eventualno, procesuirati pojedine slučajeve – rekao je Dedović.

On je naveo da je ovo zapažanje izneseno je i u Izvještaju EK za poglavlje 23 – “DRI nema kapacitet da uoči prevarno ponašanje političkih subjekata, dok DIK samo objavljuje izvještaje o finansiranju partija, ne baveći se njihovom daljom provjerom”.

Dedović je napomenuo da kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja mora vršiti institucija nezavisna od izvršne vlasti.

- Kako je trenutno, usljed nepostojanja političke volje, nemoguće obezbijediti nezavisno i profesionalno ustrojstvo Državne izborne komisije koje bi garantovalo nezavisnost u postupku kontrole finansiranja političkih partija, CEMI je u prethodnom peiordu zagovarao uspostavljanje nezavisne Agencije za borbu protiv korupcije kojoj bi bile povjerene nadležnosti kontrole  finansiranja političkih partija i izbornih kampanja u Crnoj Gori odnosno suštinom procesa -  da sprovodi istražne radnje  u postupku kontrole finansijskog poslovanja treba, a ne samo računovodstvenu kontrolu raspolaganja budžetskim sredstvima. Dok god je na snazi ovakav institucionalni okvir uređenja kontrole finansiranja političkih partija, neće postojati jasni učinci u sistemskoj borbi protiv političke korupcije – poručio je Dedović.

Direktor pravnog odjeljenja CEMI-ja smatra da je stoga neophodno da “Agenciji za antikorupciju povjeriti nadležnost vođenja administrativnih istraga poslovanja političkih partija i drugih subjekata (kako privrednih, tako i fizičkih) koji su povezani sa političkim partijama”.

 

Portal Analitika