Košarka

Hrvatska u polufinalu Eurobasketa

1909leniukicok
K
ošarkaška reprezentacija Hrvatske plasirala se u polufinale Eurobasketa i obezbjedila plasman na naredno prvenstvo svijeta, savladavši u četvrtfinalu šampionata Evrope Ukrajinu sa 84:72 (22:22, 29:13, 19:26, 14:11).

Hrvatska u polufinalu Eurobasketa
Portal AnalitikaIzvor

Ovim trijumfom "kockasti" su ostvarili svoj primarni cilj, plasirali se na Mundobasket u Španiji, ali i došli u priliku da po prvi put od 1995. dođu do neke od medalja na velikim takmičenjima.

Pohod ka skidanju "prokletstva postolja", izabranici selektora Jasmina Repeše nastavili su osmom uzastopnom pobjedom, do koje su stigli posle nešto slabije prve četvrtine.

U njoj su Gladir i Džeter vodili Ukrajince, koji su potom u drugoj dionici šutirali trojke 0/7 i dozvolili Hrvatskoj da posle uvodnih 5:12, dođe do 51:35, od čega se rival nije oporavio.

Istina, tim Majka Fratela nije se predavao, čak ni kada je gubio sa 19 razlike. Uz razigranog Kravcova prišli su na 66:57, ali su onda Hrvati dodali gas, te preko Bogdanovića, Rudeža i trojkom Šarića otišli na nedostižnih 75:61 u 34. minutu.

Pobjedničku ekipu, koju je bodrilo više hiljada bučnih navijača u slovenačkoj hali "Stožice", košgeterski su predvodili Simon sa 23 i Bogdanović sa 14 poena, a Ukrajince Džeter sa 19 i Kravcov sa 15.

Hrvatska će u polufinalu igrati sa pobednikom poslednjeg četvrtfinalnog meča, u kome se sastaju Italija i Litvanija.

Portal Analitika