Društvo

Rastoder: Prvo vidjeti što podrazumijeva autonomija Sandžaka

19-serbo-rastoder
B
ivši predsjednik Bošnjačkog savjeta, Šerbo Rastoder kazao je za radio Antenu M, da će konačan sud o glavnim idejama buduće partije bivšeg potpredsjednika BS-a Hazbije Kalača saopštiti nakon što  se upozna sa detaljima o tome što podrazumijeva autonomija Sandžaka.

Rastoder: Prvo vidjeti što podrazumijeva autonomija Sandžaka
Portal AnalitikaIzvor

- Ukoliko  je to priča o evropskim regijama onda je ona evropski legitiman i veoma poznata. Tek , međutim, treba da vidimo da li je to to.  Ukoliko je posrijedi a ne nešto drugo, ako je to priča o političkim autonomijama onda ona ima neki drugačiji kontekst. Kontekst koji bi  mogao  da izazove određene turbulencije. Turbulencije koje su, prije svega, proizvod nespremnosti političkih elita da nešto vrlo jasno i precizno definišu – rekao je Rastoder za Antenu M.
Rastoder, takođe objašnjava da  pitanje autonomije Sandžaka, sa manjim ili većim identitetom i intezitetom, živi već godinama  i podsjeća što ga je, kako smatra, reaktuelizovalo.
- Prije nekoligo godina taj tajanstveni potpis izmedju DPS-a i Bošnjacke stranke reaktuelizovao je pitanje autonomije Sandžaka na najgori mogući način. Najgori mogući način je kada  pitanje situirate u jedan tajnovit  kontekst, a ono nema odgovora. Zato smatram da ono još nema odgovora  nijednog političkog subjekta koji ga kandiduje kao političko pitanje – rekao je Rastoder.

Portal Analitika