Zanimljivosti

Afrika se raspada, stvara se novi okeanski bazen?

1909rasjed
N
a rasjedu Afar u Etiopiji nalaze se ogromne pukotine koje ukazuju na to da bi se afrički kontinent mogao raspasti i da je u toku stvaranje novog okeanskog bazena, smatraju naučnici sa Univerziteta u Edinburgu, a javlja “LiveScience”.

Afrika se raspada, stvara se novi okeanski bazen?
Portal AnalitikaIzvor


Pukotine podsećaju na vulkanske rasjede koji označavaju granice između dva dijela zemljine kore. Uzduž rasjeda lava ključa i stvara se nova kora pa se tako postepeno širi okeanski bazen.



Ipak, stvari nisu toliko bombastične koliko bi se moglo pomisliti. “LiveScience” citira Keti Valer, geofizičarku sa Univerziteta u Edinburhu, koja tvrdi da situacija u Etiopiji nije slična onoj na okeanskom dnu.



Valer je s kolegama uočila oko 500 kubnih kilometara lave ispod rasjeda Afar i tvrdi da je pitanje trenutka kada će dio te lave izbiti negdje na površinu. Za razliku od okeanskih rasjeda, u kojima je magma najčešće odmah ispod morskog dna, u Etiopiji je uočena na poprilično velikoj dubini, ali i na još većoj udaljenosti od dosad poznatih lokacija na kojima je magma već izbijala.



Ti mali prodori lave 2005. godine izazvali su veliki interes u naučnoj zajednici, ali najnovije otkriće unijelo je novu pometnju među naučnike, koji već godinama pokušavaju da otkriju što se tu zapravo zbiva.



Područje u kojem se nalazi pukotina Afar nalazi se na spoju tri tektonske ploče, koje se udaljavaju jedna od druge, zbog čega i nastaju pukotine Zemljine kore, koja se stanjuje, dok se njen plašt rasteže i prilagođava poput rastopljene plastike.



Nakon ovog otkrića nastavlja se debata o tome je li rasjed Afar specifičan slučaj ili “udžbenički primjer” raspadanja kontinenta.

tekst i foto: B92

Portal Analitika