Svijet

Berluskoni se za Evropski parlament kandiduje u Estoniji

berluskoni
B
ivši premijer Italije Silvio Berluskoni razmatra mogućnost da se na izborima za Evropski parlament kandiduje u Estoniji, u kojoj se ne primjenjuju italijanski zakoni koji mu zabranjuju da učestvuje na izborima, a evropski izborni sistem nema mehanizam da to spriječi, prenose italijanski mediji.

Berluskoni se za Evropski parlament kandiduje u Estoniji
Portal AnalitikaIzvor

Italijanski zakon zabranjuje osuđenima na više od dvije godine zatvora da učestvuju na izborima, a Berluskoni je 1. avgusta osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza, ali mu je kazna odmah smanjena na godinu dana.

Prema zakonu koji je Vlada Italije usvojila prošle godine, Berluskoni bi mogao da izgubi i mjesto u Senatu, čiji je sada član, ali se za donošenje te odluke čeka presuda ustavnog suda.

Il Mesađero piše da bi Berluskoni mogao da se kandiduje na evropskim izborima u Estoniji, gdje njegov prijatelj, bogati biznismen Ernesto Preaton, ima veliki uticaj.

U evropskom izbornom sistemu ne postoji zakon koji brani da neko bude izabrana u Evropski parlament u drugoj zemlji. To je 2009. godine već pokušao italijanski novinar Đulijeto Kijeza, koji se kandidovao u Letoniji na listi ruske manjine, ali nije dobio dovoljno glasova.

Ne bi, takođe, bio presedan ni da neko uđe u Evropski parlament da bi stekao imunitet od sudskog progona, jer se, na primer, bivši ministar ekonomije Litvanije Viktor Uspaskič kandidovao i pobijedio na izborima 2009, najviše zato da bi izbjegao suđenje zbog utaje poreza, prenosi HRT.

 

(blic.rs)

Portal Analitika