Kultura

TV festival Bar: Na uvid filmovi iz 78 zemalja

1909zlatna-maslina
N
a konkurs za takmičarski dio ovogodišnjeg Internacionalnog TV festivala u Baru prijavljena su 345 programa iz 78 zemalja svijeta. Konkurs je zatvoren 5. septembra, a ovogodišnji TV festival biće održan od 22. do 26. oktobra u hotelu „Princess“ - saopštili su organizatori ove manifestacije, piše Pobjeda.

TV festival Bar: Na uvid filmovi iz 78 zemalja
Portal AnalitikaIzvor

Od prijavljenih 345 programa, 127 je iz dokumentarne selekcije, 100 kratkih TV formi, 66 igranih programa, 27 dječjih i 25 programa iz oblasti ekologije i turizma. Ove godine uspostavljena je tročlana selekciona komisija koja je zbog obima pristiglih programa, ali i trendova načina selektovanja na evropskim i svjetskim festivalima, podijeljena po segmentima. To znači da je svaki selektor ponaosob zadužen i odgovoran za pravičnu selekciju određenog dijela takmičarskog programa, a u skladu sa važećim propozicijama Festivala.

Selekciona komisija je počela sa radom 14. septembra, a sačinjavaju je Aleksandar Bečanović (Crna Gora; selektor za dokumentarni/istraživački TV program i program iz oblasti ekologije i turizma), Irena Škorić (Hrvatska; selektor za igrani dramski program) i Maja Vukadinović (Srbija - selektor za dječiji program i kratke TV forme).

Animiranje publike

Umjetnička direktorica TV festivala Marija Perović kazala je za Pobjedu da će i ove godine pokušati da animiraju lokalnu publiku, kao i publiku u Crnoj Gori i regionu.

- Želimo da im stavimo do znanja da TV festival u Baru ima mnogo kvalitetnije programe od onog što su oni navikli da gledaju kao recentnu televizijsku produkciju - kazala je Perović.

U tom smislu, svi ljubitelji televizijskih formi biće u prilici da gledaju selektovane programe i u Dvorcu kralja Nikole, a ne samo u hotelu „Princeš“ kako je to bio slučaj posljednjih godina. U planu je i dodatno animiranje lokalne publike, kroz jednu vrstu karnevalske povorke koja će od centra grada do Topolice objaviti da počinje Festival. Perović je najavila i da će Festival ove godine ugostiti glumca Mustafu Nadarevića.

- On je, za sada, potvrdio da će doći na dan otvaranja Festivala, a ukoliko se to i ostvari, organizovaćemo i njegov susret sa publikom i medijima. Festival, dakle, nastavlja tradiciju prezentovanja bivše jugoslovenske, odnosno velike televizijske scene na istim jezicima. To je budućnost Festivala i budućnost otvaranja tržišta ka prostorima bivše Jugoslavije - kazala je Perović.

Punoljetstvo

Festival će, prema riječima Marije Perović, ove godine proslaviti i punoljetstvo, pa će publika biti u prilici da pogleda značajne emisije i filmove iz arhive ove manifestacije, u okviru programu pod nazivom „18 godina internacionalnog televizijskog festivala u Baru“. U goste dolazi i češka televizija, a jedan od segmenata biće i kreativna radionica o značaju dječijeg programa na javnim televizijama, u kojoj će učestvovati urednici dječijih programa iz crnogorskih elektronskih medija.

Marija Perović je najavila da će se programski segment „Market filmova“ od ove godine organizovati bijenalno i to kao internet platforma preko koje će, tokom čitave godine, svi moći da se informišu šta je u ponudi i potražnji.

Međunarodni žiri Festivala ove godine čine Iveta Pospisilova (Slovačka), Koen Suidgeest (Holandija), Vladimir Perović (Crna Gora), Đorđe Milosavljević (Srbija) i Kristina Ljevak (BiH). Žiri će ukupno dodijeliti 19 nagrada, za svih pet kategorija, kao i počasnu nagradu „Dragan Radulović“, za najbolju emisiju iz kategorije dječijeg programa. Publika će inostrane filmove moći da prati uz titl na engleskom jeziku, a postojaće i mogućnost simultanog prevoda na crnogorski.

 

Portal Analitika