Politika

KOPRIVICA: U Crnoj Gori postoje značajni elementi partijske države

dragan-koprivica
I
zvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da u Crnoj Gori postoje značajni elementi partijske države. Koprivica je komentarišući činjenicu da predstavnici vlasti i opozicije na sjednici Radne grupe nijesu prihvatili predlog CDT-a da se izmjenama izbornog zakona propiše pravo učešća nezavisnih kandidata na izborima, kazao da smatra da se prije svega radi o čuvanju neprikosnovene pozicije koje političke partije imaju u ovoj oblasti.

KOPRIVICA: U Crnoj Gori postoje značajni elementi partijske države
Portal AnalitikaIzvor

- Takođe, radi se i o otporu koji uvijek postoji kad se uvode nova prava, kad se uspostavljaju demokratski standardi, ili gradi nešto novo. Nakon našeg predloga nijesmo čuli dovoljno dobre argumente zašto se predlog odbija iako su predstavnici partija bili spremni "da na njemu rade u narednom periodu", rekao je Koprivica za Portal Analitika.

Koprivica, koji je član Radne grupe za vraćanje povjerenja u izborni proces iz NVO sektora je kazao da je njihov predlog potpuno jasan i izvodljiv.

- Tretirati individualne kadidature kao listu sa jednim kandidatom. To ne bi izazvalo neke velike probleme u sistemu ali bi građanima dalo šansu da se sami kandiduju na izborima što je ključno izborno i ljudsko pravo. Individualne kandidature, u ovom obliku, postoje i funkcionišu u uporednoj praksi i da se, nakon njihovog uvođenja nije desila nikakva kataklizma izbornog sistema. Ako pogledate nivo povjerenja građana u Skupštinu Crne Gore i političke partije potpuno je jasna potreba za osvježenjem crnogorske političke scene. CDT je ovim predlogom pokušao da da svoj doprinos rješenju ovog ozbiljnog problema, objasnio je Koprivica, dodajući da misli da će, do kraja rada u radnoj grupi, biti još predloga koji će biti odbijeni na ovaj način.

okkop
Koprivica
je ocijenio da u u Crnoj Gori postoje značajni elementi partijske države.

- Prije svega imamo činjenicu da se vlast nikad nije promijenila na izborima. Dalje, postoji dominantan uticaj partija prilikom zapošljavanja ljudi. Na sceni je neodgovorno trošenje državnih resursa. Partije dobijaju finansijska sredstva od države u iznosu koji je ubjedljivo najveći u regionu. Poslanici, pored viskokih zarada dobijaju stalne bonuse, čak i za poslove koji su u njihovom redovnom opisu posla. Sve ovo upućuje da ozbiljne elemente partijske države. U ovakvom sistemu, gotovo da je nemoguće očekivati da neka nezavisna grupa građana, bez partijskog zaleđa uđe u parlament. Kad sve ovo sagledate, čini se da su individualne kandidature najjednostavniji način da se počne sa rješavanjem ovog problema, kazao je Koprivica.

Upitan da li treba razmišljati možda i o postepenoj promjeni izbornog sistema koji bi od proporcionalnog išao ka većinskom izbornom sistemu, Koprivica je kazao da je crnogorski izborni sistem zreo za ozbiljnu promjenu.

- Postoji veliki broj problema koji neće biti riješeni u toku rada ove Radne grupe. Postoji veliki broj nelogičnosti koje su čak i protivustavne. Većinsko opredjeljenje u radnoj grupi je da se odmah nakon završenog rada formira tim koji bi pripremio temeljnu promjenu ove oblasti. U kom pravcu će ta promjena ići, na koji način će se ostvariti možemo govoriti tek nakon ozbiljne diskusije svih društvenih aktera. Ipak, čini se da je, našim uslovima optimalan proporcionalni sistem sa otvorenim listama. Ostaje nam da partije stalno podjećamo na obećanje koje su dali i da iskoristimo svoj uticaj da se ta najavljena rekonstrukcija izbornog sistema svarno i dogodi, zaključio je Koprivica.

 

 

Portal Analitika