Društvo

VIJESTI, DAN: Bećirović pred sudom u Londonu dokazao vlasništvo nad Avalom

becirovic
V
isoki sud pravde Engleske i Velsa u Londonu, presudio je u korist kolašinskog biznismena Zorana Ćoća Bećirovića u sporu koji je pokrenu prije godinu dana protiv partnera iz Rusije  Igora Lazurenka, da bi dokazao vlasništvo u kompaniji Beppler & Jacobson na koju se vodi i poznati budvanski hotel Avala.

VIJESTI, DAN: Bećirović pred sudom u Londonu dokazao vlasništvo nad Avalom
Portal AnalitikaIzvor

Današnje Vijesti i Dan donose ovu priču na naslovnoj strani svojih današnjih izdanja.

„Ćoćo se vraća u Avalu“ pišu Vijesti, uz komentar „Nakon godinu dana kolašinski biznismen dokazao pred sudom u Londonu da je jedan od vlasnika firme koja gazduje elitnim budvanskim hotelom“. Na prvoj strani, naslov je „Rekli su mi koliko da ponudim za Avalu“. Vijesti pišu da je premijerov bliski prijatelj pred sudom u Londonu otkrio na koji način se u bescjenje davala vrijedna državna imovina.

Vijesti navode da je Bećirović, kako stoji u presudi suda u Londonu, imao sastanke sa premijerom i potpredsjednikom Vlade Cne Gore kako bi „razmotrili situaciju“, a Ivo Armenko, tadašnji direktor državne firme koja je gazdovala hotelom Avala, mu je kazao da bi ponuda sa cijenom od tri do  3,5 miliona eura sa obavezom investiranja od 9 miliona eura „bila dobro prihvaćena“.

List navodi takođe da je Bećirović prije godinu ipo dana „bukvalno istjeran“ iz hotela, nakon što su ga preuzeli ruski biznismeni sa kojima je bio u ortakluku, nakon čega je i podnio tužbu sudu u Londonu.

Vijesti tvrde da je Bećirović  jedan od vlasnika kompanije Caldero Trading Limited sa Kipra koja je jedan od akcionara kompanije Beppler & Jacobson, Ltd iz Londona. Ova je kompanija, pišu Vijesti, stopostotni osnivač crnogorske podružnice Beppler & Jacobson Montrenegro koja upravlja hotelskim kompleksom Avala, kao i zemljišnim kompleksom na kojem je sagrađen hotel.

Visoki sud pravde pokrenuo je 3. maja likvidaciju kompanije Beppler & Jacobson,  Ltd Engleska, - Budva, kojoj je postavio privremenog likvidatora Mareka Lorinca, bivšeg šefa kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori.

Bećirović je prošle godine optužio za prevaru doskorašnjeg glavnog partnera, sa kojim  je kupio atraktivni hotel i brojne atraktivne zemljišne lokacije na primorju.  List navodi ukupnu vrijednost tih nekretnina od 78 miliona eura. Tu je i kolašinska Bjanka, zemljište u zaleđu plaže Drobni pijesak, i brojne nekretnine u Kolašinu.

Nakon prijave Bećirovića, protiv ruskog ortaka, moskovska firma TNK-VR, kod koje je Rus bio top menadžer, podnijela je protiv njega i krivičnu prijavu za pronevjeru i organizaciju prevarantskih šema.

Dan piše da će Avala do kraja septembra biti oglašena na prodaju, nakon ove presude u Londonu. „Dobio četvrtinu Bjanke i Avale zbog prijatejstva sa Milom“,  naslov je teksta u Danu. Prodaja će biti oglašena zbog toga što, kako piše Dan, navodeći neimenovane izvore, Lazurenko nema dovoljno novca da Bećiroviću isplati 25 odsto plus jednu akciju u kompaniji Beppler & Jacobson.

Portal Analitika