Društvo

JONICA: SNP će inicirati izmjene rigoroznog Zakona o bezbjednosti u saobraćaju

jonica
S
ocijalistička narodna partija predložiče da se izmjenama i domunapa Zakona o bezbjednosti saobraćaja u obaveznu zimsku opremu kod putničkih vozila uvrste zimske i ljetnje gume pod uslovom da je dubina njihovih šara najmanje četiri milimetra i uz obavezno posjedovanje lanaca za snijeg.

JONICA: SNP će inicirati izmjene rigoroznog Zakona o bezbjednosti u saobraćaju
Portal AnalitikaIzvor

Poslanica te partije Snežana Jonica za Pobjedu je kazala da je podzakonski akt kojim je u Crnoj Gori propisano šta se matra zimskom opremom jedan od najrigoroznijih u regionu.

„Analizom pravila koja se odnose na zimsku opremu u zemljama regiona lako je zaključiti da je podzakonski akt kojim je u Crnoj Gori propisano što se smatra zimskom opremom jedan od najrigoroznijih. Imajući u vidu da Slovenija, i Hrvatska, Bosna i Hercegovina, i Makedonija imaju mnogo fleksibilnije rješenje, SNP će predložiti da se zakonom propiše šta se smatra obaveznom zimskom opremom kod putničkih vozila. Naš prijedlog glasi – četiri zimske ili ljetnje gume sa minimalnom dubinom šare o četiri milimetra kao i lanci za snijeg u prtljažniku pripremljeni za pogonske točkove“, objasnila je Jonica.

Važećim zakonom o bezbjednosti saobraćaja propisano je da su zimske gume obavezne u periodu od 15. novembra do kraja marta. U SNP smatraju da je takvo rješenje proizvelo ogroman trošak za građane.

„Stručnjaci kažu da zimske gume treba koristiti na temperaturama nižim od 7 stepeni Celzijusa. Iz tih razloga zatražili smo podatke od Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore o prosječnim temperaturama za svaki dan i sve gradove u periodu od 15. novembra do 31. marta. Podaci govore da ima gradova u kojima je samo devet dana u ovom periodu temperatura niža od sedam stepeni“, kazala je Jonica.

Ona je kazala da je aktuelni zakon prisilio veliki broj vozača da kupuju i zimske i ljetnje gume, što ih je uvuklo u velike troškove.

Portal Analitika