Zanimljivosti

VIDEO: Neobični meteorološki fenomen - "ležeći tornado" nad Vašingtonom

1809tornaado
G
rađani Vašingtona juče su bili svjedoci neobične nebeske pojave - iznad grada pojavio se oblak kao veliki rotirajući stub, odnosno, kao ležeći tornado.

VIDEO: Neobični meteorološki fenomen - "ležeći tornado" nad Vašingtonom
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj neobični meteorološki fenomen, poznat kao kotrljajući oblak, protezao se duž neba nad horizontom oko 7.30 sati, a dok je lagano plovio nebom iznad regiona mnogi su ga fotografisali i te slike delili na Tviteru i Fejsbuku.

1809tornadooo
Prizor je bio toliko neobičan, da su ga čak i iskusni meteorolozi iz Nacionalne meteorološke službe Sjeverne Virdžinije fotografisali iznad svojih objekata.

Prema pisanju “Vašington posta”, ovaj rijetki tip oblaka izazivan je promjenom temperature i vjetrom koji oblak “smotava” u tako neobičan oblik. Mada djeluje zloslutno, ovakva formacija ne najavljuje ništa gore od nekoliko pljuskova.

“Hladan vazduh koji tone čini da se topao, vlažan vazduh sa površine planete podiže na veću visinu, gdje se vlaga kondenzuje u vidu oblaka. Olujni vjetrovi kotrljaju oblak paralelno sa horizontom i na taj način stvaraju efekat koji mnogo podsjeća na horizontalni tornado”, pišei naučni časopis “Lajv sajens”, prenosi Blic.

Portal Analitika