Društvo

Grbović: U Nikšić se ulaže uprkos krizi

grbovic
U
Nikšiću se, uprkos ekonomskoj krizi, realizuju projekti vrijedni više od 35 miliona eura, a uskoro će u taj grad biti investirano još 150 miliona, saopštio je predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović.

Grbović: U Nikšić se ulaže uprkos krizi
Portal AnalitikaIzvor

On je na svečanoj sjednici nikšićkog parlamenta povodom 18. septembra - Dana oslobođenja, kazao da sa ponosom treba saopštiti šta je sve u toj opštini urađeno u proteklih 12 mjeseci.

“I pored toga što je Nikšić trpio posljedice ekonomske i poduže političke krize, sa dva kruga izbora, uspjeli smo da usmjerimo pozitivnu energiju vrijednih sugrađana, posebno mladih, na završetak i započinjanje niza infrastrukturnih projekata, kao i na ozdravljenje više privrednih subjekata u gradu”, naveo je Grbović, prenosi MINA.

Prema njegovim riječima, u Nikšić, pored lokalne uprave ulažu i Vlada, donatori, privatni preduzetnici, međunarodne institucije i fondovi.

Kao trenutno najznačajniju investiciju on je izdvojio izgradnju prečištača otpadnih voda, vrijednog oko 16,5 miliona eura, koji se finansira iz kredita Evropske investicione banke i trebalo bi da bude završen sredinom naredne godine.

Grbović je kazao da se u narednom periodu očekuje da i Pivara počne izgradnju svog prečistača, vrijednog oko četiri miliona, čime bi Nikšić riješio svoje glavne ekološke probleme.

On je podsjetio da je u toku rekonstrukcija Kulturnog centra, kao i nekadašnje bioskopske sale “18. Septembar”, za koju su više od milion eura obezbijedili Direkcija javnih radova i opština, dok u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova očekuju donaciju za nabavku opreme i izradu enterijera.

„ Završetkom projekta Nikšić će dobiti savremeni objekat sa multimedijalnom salom za pozorišne i bioskopske predstave i svim drugim sadržajima neophodnim za jedan moderan kulturni centar“, kazao je Grbović, prenosi MINA.

Prema njegovim riječima, nedavno je završena rekonstrukcija ključne gradske saobraćajnice, radi se obilaznica oko Nikšića koja se uklapa u novi put Risan- Nikšić- Žabljak, a Vlada kao investitor izdvojiće više od devet miliona eura.

Grbović je kazao da je u toku izgradnja i umrežavanja malih aerodroma, kao i rekonstrukcija crpne stanice Duklo, a završena je izgradnja biciklističke staze, koja je koštala 122 hiljade eura.

On je dodao da je u rekonstruisane i izgrađene zdravstvene objekte uloženo oko 1,5 miliona eura.

Govoreći o planovima, kao najznačajniji projekat naveo je izgradnju vjetrogeneratora na visoravni Krnovo, za koju će investitori iz Francuske obezbijediti više od 100 miliona EUR, i realizaciju projekta prve u regionu energane na otpad, vrijedog oko 55 miliona.

„Okončanjem tog posla riješili bi se ekološki problemi Kotora, Tivta, Budve, Herceg Novog, Nikšića, Danilovgrada, Plužina, Žabljaka i Šavnika, i praktično bez finansijskih ulaganja opštine, obezbijedila proizvodnja električne energije i tople vode“, kazao je Grbović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da je “očigledno da su bila ogromna ulaganja u komunalnu infrastrukturu, posebno u zdravstvene objekte”.

„Ubijeđen sam da će lokalna samouprava, na čelu sa predsjednikom Grbovićem, nastaviti planirano i obezbijediti da se kvalitetni nikšićki resursi iskoriste na najbolji način“, kazao je Vujanović nakon sjednice Skupštine.

Povodom praznika opštine, dodijeljena je Nagrada oslobođenja Nikšića kantautoru Miladinu Šobiću, po kome je, kako je saopšteno, taj prepoznatljiv i čije je stvaralaštvo nadraslo prostor i vrijeme.

Priznanje je umjesto Šobića primio njegov sestrić, muzičar Vanja Radovanović.

Nagradu oslobođenja Nikšića dobio je je i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, za doprinos visokom obrazovanju u toj oblasti.

Povodom Dana oslobođenja uručene su i Studentske nagrade najboljim studentima - Simeonu Miniću, Tanji Drinčić, Maji Kecojević, Arseniju Malikoviću i Tijani Vujičić.

Portal Analitika