Svijet

Predsjednica Brazila otkazala posjetu SAD zbog špijunskog skandala

rusef
B
razilska predsjednica Dilma Rusef je odložila državnu posjetu Vašingtonu u znak odgovora na američko špijuniranje njenih komunikacija sa bliskim saradnicima, prenosi RT.

Predsjednica Brazila otkazala posjetu SAD zbog špijunskog skandala
Portal AnalitikaIzvor

Rusefova zahtijeva puno izvinjenje od predsjednika Obame, koji je u ponedjeljak razgovarao sa njom uzaludno pokušavajući da je ubijedi da ne odustaje od puta, saopštila je brazilska predsjednička palata.

Državna posjeta je bila predviđena za 23 oktobar ali je tokom dana Obamina administracija potvrdila da je sastanak otkazan.

“Predsjednik je rekao da razumije i žali povodom zabrinutosti povezanih sa objelodanjivanjem navodnih američkih obavještajnih aktivnosti u Brazilu, istakavši da je jasno posvećen saradnji sa predsjednicom Rusef i njenom vladom kako bi se diplomatskim kanalima prevazišao ovaj problem kao izvor napetosti u našim bilateralnim odnosima”, rekao je portparol Bijele kuće Džej Karni.

Brazil je prethodno zatražio razjašnjenje od američke vlade u vezi izvještaja da su njihove obavještajne agencije nadgledale na milione elektronskih i telefonskih komunikacija građana Brazila. Ove optužbe je iznio brazilski list O Globo i bazirane su na dokumentima koje je otkrio odbjegli američki analitičar Edvard Snouden.

Takođe je otkriveno da je NSA špijunirala mejlove, telefonske pozive i telefonske poruke između Dilme Rusef i njenih saradnika.

Obama je prethodno obećao da će  pružiti brazilskoj vladi odgovor na zahtjev za objašnjenje špijunskih izvještaja koje je objavio bivši američki obavještajac Edvard Snouden.

Brazilski ministar spoljnih poslova Luis Figeiredo je istakao da presretanje podataka na internetu Dilme Rusef predstavlja "neprihvatljivo i nedopustivo kršenje suvereniteta Brazila".

U međuvremenu, brazilska predsjednica je naložila niz mjera u cilju veće nezavisnosti i sigurnosti brazilske internet mreže pošto je američka Nacionalna agencija za bezbjednost presretala njenu korespodenciju.

Brazil planira da odvoji svoju internet mrežu zbog široko korišćenog špijuniranja Vašingtona, potez koji mnogi stručnjaci ocjenjuju kao potencijalno opasan prvi korak ka slamanju globalne mreže izgrađene uz minimalno miješanje vlade.

Rusef je naložila niz mjera poslije otkrića da je američka Nacionalna agencija za bezbjednost presretala ne samo njenu korespodenciju, već je upala u mrežu državne naftne kompanije "Petrobras" i špijunirala Brazilce koji su davali svoje lične podatke na američkim internet gigantima Facebook i Google.

(e-novine)

Portal Analitika