Zanimljivosti

Univerzum je nastao iz džinovske crne rupe?

1809univerzum
K
anadski naučnici tvrde da je teoretska eksplozija iz koje je navodno nastao univerzum samo iluzija. Prema njihovim navodima četvorodimenzionalna zvijezda se urušila u sebe i formirala hipermasivnu crnu rupu, oslobađajući pritom nepojmljivo ogromne količine otpada - ono što se naziva univerzumom.

Univerzum je nastao iz džinovske crne rupe?
Portal AnalitikaIzvor


Teoretska eksplozija iz koje je nastao univerzum samo je iluzija, nastala poslije kolapsa četvorodimenzionalne zvijezde, tvrde naučnici, piše Dejli mejl.



Istraživači Instituta za teorijsku fiziku u Vaterluu u Kanadi, tvrde da svemir nije nastao iz „beskonačno guste tačke“ ili singulariteta (ovo se čak ne može ni objasniti zakonima fizike, kao ni mogući uzroci ovog događaja).



Scenario koji objašnjava mnogo toga, prema njihovim navodima, jeste onaj u kojem se četvorodimenzionalna zvijezda urušila u sebe i formirala hipermasivnu crnu rupu, oslobađajući pritom nepojmljivo ogromne količine otpada (to je ono što mi danas nazivamo univerzumom).



Kanadski tim stručnjaka je, inače, samo nastavio rad naučnika Gruzijca Gija Dvalija, koji je direktor Instituta „Maks Plank“.



Dvali je prije 13 godina iznio pretpostavku da je naš trodimenzionalni univerzum samo „membrana“ koja putuje kroz „potpuni univerzum“, sa četiri prostorne dimenzije.



„Singularitet? Koliko znamo o njemu, i 'zmajevi' su mogli da izlete iz njega“, rekao je Nijaješ Afšordi, astrofizičar iz kanadskog tima.



Još jedna nejasnoća teorije o Velikom prasku, koju objašnjava nova teorija o crnoj rupi, jeste ta što gotovo cio kosmos ima jednaku temperaturu, uprkos Prasku, koji bi ovo stanje učinio gotovo nemogućim.



Afšordijev tim je shvatio da, ako „potpuni univerzum“ sadrži svoje sopstvene četvorodimenzionalne zvijezde, neke od njih bi mogle da dožive kolaps i stvore crne rupe, isto kao što se dešava u našem tri-de univerzumu, izbacujući ostatak materije i energije kroz džinovsku eksploziju zvanu supernova. Samo što je, prema njihovim navodima, posljedica četiri-de supernove svemir.



Dok je u tri-de svemiru (kakav je naš) crna rupa ograničena sfernom površinom, zvanom horizont događaja, u četiri-de svemiru horizont događaja bio bi trodimenzionalni objekat zvani hipersfera.



Materijal izbačen poslije kolapsa zvijezde formirao bi trodimenzionalnu membranu, koja bi okruživala trodimenzionalni „horizont događaja“ i polako se širila.



Ova „membrana“ je, prema mišljenju kanadskih naučnika, upravo tri-de svemir, a njeno širenje se vidi kao ekspanzija univerzuma. Iz ove pogrešne percepcije nastala je i iluzija o Velikom prasku.

foto: univerzum-galaxy.gportal.hu

Portal Analitika