Abiznis

VUJOVIĆ: Oprezno sa povećanjem poreza jer osiguravajuće kuće ostvaruju skroman profit

1809brankovujovicok
S
a inicijativom da se dodatno oporezuju osiguravajuća društva treba ići vrlo oprezno. Država bi, po mom mišljenju, trebalo da smanjuje, a ne da povećava poreze i podstiče životno osiguranje, izjavio je Portalu Analitika direktor Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović.

VUJOVIĆ: Oprezno sa povećanjem poreza jer osiguravajuće kuće ostvaruju skroman profit
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da nema prostora za povećanje nameta u sektoru životnog osiguranja, a da u neživotnom „možda ima, ali ograničeno jer osiguravajuće kuće ostvaruju skroman profit“.

-Zadnjih nekoliko godina imamo blagi rast tržišta osiguranja u Crnoj Gori,  koji se kreće od tri do četiri odsto na godišnjem nivou. Inicijativi SNP-a treba pristupiti sa dosta opreza, jer ipak spadamo u tržišta osiguranja u razvoju, a osiguravajuće kuće posluju na granici isplativosti bavljenja ovim poslom- naglasio je Vujović.

On je precizirao da svega 14 odsto tržišnog udjela otpada na životno osiguranje, što je višestruko manje nego u razvijenim državama Evropske unije.

-Osim podsticaja životnom osiguranju, neophodno je da zadržimo i ne umanjimo interes stranih kompanija koje posluju na našem tržištu- rekao je Vujović.

SNP je na jučerašnjoj sjednici parlamentarnog odbora za ekonomiju predložila da se značajno poveća poresko opterećenje osiguravajućim društvima.

Portal Analitika