Društvo

Rastoder: Tražićemo da funkcioneri SSCG prijavljuju imovinu

2307senkarastoderok
S
indikalna organizacija Stručna služba SSCG zatražiće na Kongresu, koji će biti održan l5. novembra da usvoji Odluku o obaveznom prijavljivanju imovine funkcionera Saveza i članova njihovih porodica kako bi se stalo na kraj  besprizornom socijalnom raslojavanju i dovođenju radnika na egzistencijalni rub s jedne strane i nezapamćenom bogaćenju sindikalnih funkcionera s druge strane, saopštila je danas predsjednica Sindikalne organizacije Stručna služba SSCG Senka Rastoder.

Rastoder: Tražićemo da funkcioneri SSCG prijavljuju imovinu
Portal AnalitikaIzvor

Ona je istakla da će njena organizacija na Kongresu predložiti i da donese odluku o ograničenju na jedan mandat najvišim funkcionerima Saveza.

- Ove odluke neophodne se kako bi se pokazao stvarni odnos funkcionera prema sindikatu jer se većina sindikalizmom bavi samo radi svojih interesa, ličnog bogaćenja i poboljšanja sopstvenih pozicija, a ne radi borbe za poboljšanje položaja većine zaposlenih što bi trebalo da bude njihova misija. Posljednje godine najbolje su pokazale da pojedini sindikalci, koji su u Sindikatu i po dvadeset godina, postaju sve bogatiji  čak toliko bogati da se njihov i kapital njihovih porodica mjeri milionima, dok oni koji ih finansiraju i od čije članarine navodno žive, koje bi trebalo da predstavljaju i zastupaju iz godine u godinu postaju sve siromašniji, dotle da ne mogu da podmire ni najosnovnije životne potrebe – navodi se u saopštenju Rastoder dostavljenom Portalu Analitika.

Ona je istakla da preko 600.000 eura duga odnosno pet plata i l3 doprinosa, stalne prijetnje otkazima kroz priču rukovodstva o navodnim reformama, “nisu dovoljan motiv da se  rukovodstvo Saveza bavi stvarnim problemima radnika osim sobom”.

- Upravni odbori, socijalni savjeti, komisije, putovanja po zemlji i inostranstvu, privredna djelatnost Saveza, hoteli, paušali, rad u više firmi, plate za dva radna mjesta, nadoknade za sve i svašta primamljiviji su od zaštite prava radnika, poštovanja zakona i borbe za povećanje standarda onih koje predstavljaju. Mimo zakona, Statuta SSCG u našim organima sjede direktori, zamjenici direktora, tj. poslodavci, penzioneri koji su godinama u penziji ili oni koji bi trebalo da budu u penziji, njima se obećavaju mjesta predsjednika koji će primati i penziju i nadoknade za rad u Sindikatu, funkcioneri koji odavno ne rade u granama koju predstavljaju, a radnike Stručne službe planiraju da otpuštaju – navodi se u saopštenju.

Portal Analitika