Društvo

Radnici ZIB-a: Predsjedniče, što je ovo?

1609radnicima_podrska_sindikata
R
adnici Zavoda za izgradnju Bara su ispred zgrade Opštine Bar nastavili protest zbog teškog položaja u kome se nalaze, optužujući većinskog vlasnika kompanije Žarka Pavićevića, inače predsjednika Opštine Bar, za nepoštovanje rokova i obaveza prema njima koje je sam postavio.

Radnici ZIB-a: Predsjedniče, što je ovo?
Portal AnalitikaIzvor


Radnici protestuju zbog neizmirenih plata, nepovezanog staža i angažovanja podizvođača, dok su oni već drugi mjesec na neplaćenom odsustvu, uz najaktuelnije pitanje: zašto nije ispoštovan dogovor zaključen 2. septembra o isplati dvije zaostale zarade.



Nešto više od sat vremena su čekali na reakciju Pavićevića, i nakon toga odbili njegov poziv da uđu u salu opštine i tamo razgovaraju.



1609zarko_stize_kod_radnika

 

“Obzirom da su nas laži i obećanja prisilili da i na ovaj način tražimo zaštitu od sistemskih institucija, okupili smo se na ovom mjestu da cjelokupna javnost vidi što se događa njihovim sunarodnicima, komšijama i rođacima i članovima njihovih porodica. Konkretan odgovor koji smo tražili 2. septembra nismo dobili, a ponoviću riječi našeg kolege, radnika ZIB-a: ‘Predsjedniče, stavi ruku na srce i reci što je ovo’. Gdje je stavio ruku naš predsjednik - prvi čovjek Bara i njegov nezamjenljivi menadžment, treba da vidi nadležne institucije i urade ono što nalaže zakon”, rekao je predsjednik sindikata ZIB-a, Enver Aljošević.

On je istakao kako su inspekcije, “koje su silom na sramotu morale doći, vjerovatno na konsultacijama i cenzurama izvještaja”.

“Iako je inspekcija dužna vidjeti kako se na objektu na koji gleda kroz prozor obavljaju radovi koji su u suprotnosti sa zakonom, ne smiju dirati osinjak u kojem smo se mi nevoljno našli. Finansijska inspekcija bi trebalo da, ako utvrdi da je prenos objekta G-13, stanova, poslovnih prostora i vozila nezakonit, privremeno oduzme dokumentaciju koja se već dva mjeseca uporno šminka i sklanja, zabrani obavljanje pojedinih djelatnosti, makar do utvrđivanja činjenica”, istakao je Aljošević, uz opasku: “preduzeće angažuje podizvođača, a mi smo drugi mjesec na neplaćenom odmoru”.

Radnicima ZIB-a je posljednja plata, iz decembra 2012. isplaćena u maju ove godine, a doprinosi se od 2007. godine ne izmiruju redovno. Oni su najavili nastavak protesta do ispunjenja zahtjeva. Njihove zahtjeve je podržao i predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Jovan Stojanović, koji je prisustvovao današnjem protestu.

Ž.M.

Portal Analitika