Svijet

Akcija uspješna: Kosta Konkordija podignuta sa grebena (VIDEO)

1609costa_concordia
V
elika operacija uspravljanja olupine luksuznog broda za krstarenje “Kosta Konkordija” počela je danas sa tri sata zakašnjenja zbog jakog nevremena koje je noćas zahvatilo italijansko ostrvo Điljo u Tirenskom moru. Mediji pomno prate jednu od najsloženijih i najskupljih pomorskih operacija. Objavljeno je da je brod uspravljen, te da je pomjeren na platformu koja je napravljena na morskom dnu kraj kruzera.

Akcija uspješna: Kosta Konkordija podignuta sa grebena (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor


Jedna od najsloženijih i najskupljih pomorskih operacija, podizanje olupine luksuznog turističkog broda "Kosta Konkordija" u uspravni položaj, trajaće do utorka ujutru, mnogo duže nego što se očekivalo - saopštio je šef agencije za civilnu zaštitu koja nadgleda projekat Franko Gabrijeli.



“Kosta Konkordija” je djelimično potonula kod ostrva Điljo 13. januara 2012. poslije nesreće u kojoj je poginulo 32 ljudi.



Jedan od inženjera koji je radio na projektu, Serđo Đoto, kazao je novinarima da je sve išlo po planu te da nije bilo problema. Nakon nekog vremena mogao se vidjeti dio broda koji je bio potopljen, a do sredine dana već je bio uspravljen tri stepena.



Objavljeno je da je brod uspravljen, te da je pomaknut na platformu koja je napravljena na morskom dnu kraj kruzera. Platforma se nalazi 30 metara ispod nivoa mora. Operacija će se sigurno nastaviti do utorka kada bi se trebala završiti. Dio broda koji je bio izvan mora napunit će se vodom kako bi se uz pomoć gravitacije brod izravnao. U prvim satima operacije nije bilo vidljivo zagađenje mora, javlja Reuters.

 

foto: index.hr

Portal Analitika