Politika

DRI: SNP-u i Novoj uslovno, DPS-u, Pozitivnoj i SDP-u pozitivno mišljenje

1609snpskupstinaok
D
ržavna revizorska institucija je, u skladu s Zakonom o finansiranju političkih partija, objavila izvještaje o reviziji godišnjih finansijskih izvještaja političkih partija za prošlu godinu. DRI je na finansijske iskaze SNP-a i Nove srpske demokratije dala uslovno mišljenje, dok su pozitivno mišljenje zaslužili finansijski izvještaji  Demokratske partije socijaliste, Pozitivne Crne Gore i Socijaldemokratske partije.

DRI: SNP-u i Novoj uslovno, DPS-u, Pozitivnoj i SDP-u pozitivno mišljenje
Portal AnalitikaIzvor

Revizijom je utvrđeno da ne postoje materijalno značajne greške, ili značajna odstupanja kod zvanično prezentiranih finansijskih izvještaja SNP-a, ali su konstatovane nepravilnosti i propusti u dijelu evidentiranja finansijskih transakcija, dokumentovanja dijela troškova, te obračuna i isplate poreza u dijelu primjene zakonskih propisa. Ujedno, uslovno mišljenje je i posljedica činjenice da SNP nije u potpunosti realizovala preporuke vrhovne državne revizije iz izvještaja za 2011. godinu.

- Partija nije Ugovorom o radu utvrdila koeficijente za obračun zarada zaposlenih, niti je hronološki evidentirala poslovne promjene, naročito u dijelu koji se odnosi na opštinske odbore. Takođe, SNP nije pravilno klasifikovala i evidentirala dio troškova na odgovarajuća konta shodno Pravilniku o kontnom okviru koji je primjenjivan u 2012. godini. Partija nije izvršila popis imovine i obaveza za 2012. godinu na način kako je to predviđeno Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa i usklađivanje knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem - konstatuje se u izvještaju DRI.

Kako se dodaje, SNP nije u potpunosti realizovala preporuku koja se tiče pravdanja gotovinski isplaćenih troškova jer je lani dio tih troškova za reprezentaciju iz blagajni opštinskih odbora, u iznosu od 17,32 hiljade eura, pravdala neadekvatnom dokumentacijom. SNP nije realizovala ni preporuku koja se odnosi na obračun i isplatu poreskih obaveza na isplaćene naknade jer je dio naknada u iznosu od 34,95 hiljada eura isplatila bez obračuna i plaćanja poreza.

Što se tiče Nove, utvrđene nepravilnosti se odnose na evidentiranje finansijskih transakcija, obezbjeđivanje računovodstvenih evidencija, dokumentovanje dijela troškova, obračun i isplatu poreza.

- Nova u poslovnim knjigama u 2012. godini nije obezbjeđivala analitičke evidencije osnovnih sredstava, obaveza i potraživanja. Partija nije izvršila popis imovine i obaveza za 2012. godinu na način kako je to predviđeno Pravilnikom o načinu i rokovima za vršenje popisa i usklađivanje knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem. Takođe, Nova je u 2012. godini dio troškova u iznosu od 11,23 hiljade eura i dio prihoda u iznosu od 8,35 hiljada od izborne kampanje iskazala u poslovnIm knjigama kao prihode i troškove iz redovnog poslovanja - precizirano je u izvještaju DRI.

Naglašava se da Nova nije realizovala preporuku iz Izvještaja o reviziji za 2011. godinu koja se odnosi na smanjenje gotovinski isplaćenih troškova jer je iz blagajni glavnog odbora u kešu isplatila iznos od 151.723 eura, iz blagajne opštinskih odbora iznos od 141.222 eura, a iz blagajne grupe građana “Milan Knežević” iznos od 7.733 eura, što čini čak 66,5 odsto ukupnih troškova za redovno poslovanje stranke.

- Partija je djelimično realizovala preporuku koja se odnosi na pravdanje gotovinski isplaćenih troškova jer je u 2012. godini dio gotovinski isplaćenih troškova iz blagajni opštinskih odbora u iznosu od 24.807 eura pravdala na osnovu nepotpune dokumentacije. Takođe je utvrđeno da Nova u 2012. godini nije u potpunosti realizovala preporuku koja se odnosi na obračun i plaćanje poreza na isplaćene zakupnine fizičkim licima, ni obračun poreza i doprinosa na bruto zarade isplaćene licima angažovanim u Poslaničkom klubu NOVE. Partija je u 2013. godini izvršila obračun poreza na navedene naknade i isti dostavila DRI uz Izjašnjenje na Preliminarni izvještaj, ali nije izmirila poreske obaveze po ovom osnovu- navedeno je u izvještaju.

Na finansijske iskaze DPS-a, SDP-a i Pozitivne za 2012. godinu vrhovna državna revizija nije imala značajnijih primjedbi.

Portal Analitika