Zanimljivosti

VIDEO: Škoti grade najveću morsku elektranu u Evropi

1609morskaenerg
E
vropa će uskoro dobiti najveću elektranu koja će energiju proizvoditi isključivo iz morskih strujanja, odnosno plime i oseke. Ime projekta je Pentland Firth, a izgradiće se nedaleko od obale Škotske.

VIDEO: Škoti grade najveću morsku elektranu u Evropi
Portal AnalitikaIzvor


Prva faza izgradnje morske elektrane Pentland Firth, započeće postavljanjem pokaznog sistema od šest turbina i ukupne snage devet megavata, između Orkneyja i obale Škotske, prenosi BBC.



Izgradnja bi trebala da počne do 2020. godine, a jednom kad projekt bude u potpunosti izgrađen, imaće kapacitet od 86 megavata i moći će da napaja čak 42.000 domaćinstava u Škotskoj. Prema pisanju BBC-ja, to je jednako 40 odsto domaćinstava u škotskim visoravnima.



Trubine te elektrane i njihovo instaliranje povjereno je firmi MeyGen, koja je grupacija koju čine investiciona banka Morgan Stanley, proizvođač energije International Power te Atlantis Resources Corporation, firma koja se bavi tehnologijom za iskorištavanje energije morskih struja.



Same turbine, koje će se koristiti u projektu, AR1000, smatraju se najjačim u svijetu u klasi jednog rotora. Svaka od tih turbina pojedinačno je visoka 22,5 metara, teška 1.500 tona i ima promjer rotora od 18 metara. Svaka turbina sposobna je da proizvede oko 1 megavata energije.



Prva faza projekta trebala bi biti završena postavljanjem 86 tih turbina pod more, a u drugooj fazi, nadaju se Škoti, pod morem bi se trebalo naći čak 400 tih turbina - dakle ukupno 400 megavata proizvedene energije.



"To je velik korak za škotsku industriju obnovljivih izvora energije iz mora', zaključio je Fergus Ewing, škotski ministar energetike.



U videu pogledajte kako bi to trebalo da izgledaju spomenute turbine.

Portal Analitika