Svijet

Napad na zgradu američke mornarice: Dvanaest mrtvih, deset ranjenih

 

1609pucnjava
Grupa od najmanje troje naoružanih napadača u vojnim uniformama otvorila je jutros vatru u zgradi komande američke mornarice u Vašingtonu, ubivši najmanje dvanaest ljudi i ranivši deset, uključujući jednog policajca, izjavio je gradonačelnik distrikta Kolumbija Vinsent Grej. Jedan napadač je mrtav, nezvanično je javila agencija AP. Neimenovani zvaničnici rekli su američkim medijima da je utvrđen njegov identitet i da je riječ o Aronu Aleksisu, civilu koji radi za Mornaricu.

Napad na zgradu američke mornarice: Dvanaest mrtvih, deset ranjenih
Portal AnalitikaIzvor


Smatra se da su još dva naoružana napadača, obučena u odjeću sličnu vojnoj, umiješana u pucnjavu, rekla je šefica policije Distrikta Kolumbija Kejti Lanijer.

- Nas sada brine što imamo još dva potencijalna napadača koji još nisu uhvaćeni - dodala je ona.  

Lanijer je rekla da jedan od tih osumnjičenih u bjekstvu bijelac, obučen u vojnu uniformu, sa beretkom na glavi i pištoljem. Ona je dodala da policija traga i za crncem starim oko 50 godina, u maslinasto-zelenoj vojnoj uniformi sa dvocjevkom.

Napad je počeo oko 8.20 sati po lokalnom vremenu.

Svjedoci su rekli da je napadač pucao sa četvrtog sprata, ciljajući dolje na ljude koji su bili u kafeteriji na prvom spratu. Neki su izjavili da je napadač pucao na njih u hodniku trećeg sprata. “Vašington Post” prenosi da izjave svjedoka da je napadač bio “tamnoput i visok”.

U zgradi komande Mornarice, koja kupuje, gradi i održava brodove i podmornice, kao i borbene sisteme, radi oko 3.000 ljudi.

Tod Brandidž, zaposleni u komandi, kaže da su on i njegove kolege sreli napadača u dugačkom hodniku na trećem spratu.
-Sva odjeća mu je bila plave boje. Samo se okrenuo i počeo da puca – rekao je on.

Teri Duram, takođe radnica komande, kaže da je vidjela kako napadač puca ka njoj, Brandidžu i njegovim kolegama.
- Nišanio je previsoko i promašio. Nije rekao ništa. Dok sam shvatila da on puca, krenuli smo da pobjegnemo iz zgrade – ispričala je ona.

Patricija Vord, koja se bavi logistikom, kaže da je bila u kafeteriji u vrijeme napada.
- Bilo je tri pucnja za redom. Tri sekunde kasnije još četiri, a onda smo počeli da trčimo – rekla je ona, dodajući da je obezbjeđenje izvodilo ljude iz zgrade.

Obližnjih 12 škola je zatvoreno, a avioni na Nacionalnom aerodromu Regan su privremeno prizemljeni. Obezbjeđenje je pojačano na manje od tri kilometra od zgrade – u Kapitolu. Zvaničnici, međutim, kažu da tamo nema prijetnje po bezbjednost.

tekst i foto: blic.rs

Portal Analitika