Region

Skoplje: U akciji "Špijun" uhapšeni i zvaničnici vladinih službi

1609Policijamakedonija
M
akedonska policija je u velikoj akciji pod nazivom "Špijun" danas uhapsila 17 od 22 osumnjičena, medju kojima su i visoki službenici Vlade, osumnjičeni za špijunažu, zločinačko udruživanje, prevare i ucjene u korist drugih država, objavili su danas mediji u Skoplju.
Skoplje: U akciji "Špijun" uhapšeni i zvaničnici vladinih službi
Portal AnalitikaIzvor


"Članovi ove grupe su odavali strogo povjerljive informacije i državne tajne i sarađivali s različitim stranim službama, a informacije su dobijali od makedonskih institucija u kojima su neki od njih radili, kao i iz kontakata s makedonskim politicarima", rekao je portparolot MUP-a Ivo Kotevski na konferenciji za novinare.



U velikoj špijunskoj aferi osumnjičene su ukupno 22 osobe, među kojima su i dvije koje se već nalaze na izdržavanju kazne zatvora za druga krivična dela.



Istakavši da je ovo rezultat policijske akcije "Špijun", koja je trajala dvije godine, Kotevski je rekao da je ovim špijunskim aktivnostima bio doveden u pitanje čitav državni i bezbjednosni sistem.



Policija još vrši pretrese u domovima osumjičenih, gdje su pronađene pune sobe dokumenata koji im nisu smjeli biti dostupni, kao ni njihova sadržina.



Pored dokumentacije, policija je pronašla i 16 komada oružja, 27 laptop i personalna kompjutera, 32 mobilna telefona i USB i memoriske kartice na kojima su bili državne tajne i stogo povjerljive informacije.



Prema informacijama iz istrage, oni ne samo što su špijunirali za strane tajne službe, već su ucjenjivali i pojedince iz javnog života Makedonije.



Oni su, takođe, pod kontrolom imali i nekoliko medija, kao i određene internet strane preko kojih su prijetili da će objaviti povjerljive sadržaje, što su i činili.



Među osumnjičenima i uhapšenima su dvoje zaposlenih u Agenciji za obavještajnu djelatnost, šest pripadnika MUP-a, od kojih dvoje iz Uprave za kontraobavještajnu djelatnost, dvoje zaposlenih u Ministarstvu odbrane i jedna osoba iz Uprave za finansijski kriminal.



Među osumničenima su šef kabineta predsjednika Skupštine Marjan Madzovski, režiser Boris Damovski, bivši obavještajac Ace Dinevski, bivši direktor Agencije za sprečavanje pranje novca Vane Cvetanov, novinar Zoran Bozinovski za kojim se traga.


foto: rts.rs
Portal Analitika