Zanimljivosti

FOTO: Bugatti legende

jean-bugatti-spec-1_Copy_Copy
B
ugatti će u narednom periodu lansirati šest ograničenih serija pod imenom “Les Légendes de Bugatti” posvećenih ljudima iz bogate Bugattijeve istorije. Prvi u seriji je bio posvećen Jean-Pierre Vimilleu koji je osvojio 24 sata Le Mana 1937. i 1939. U Frankfurtu je predstavljen i drugi automobil iz ove serije posvećen sinu osnivača kompanije i tvorcu čuvenog Type 57SC Atlantica, Jean-u Bugatti-ju.

FOTO: Bugatti legende
Portal AnalitikaIzvor

Baziran je na modelu Veyron 16.4 Grand Sport Vitesse kojeg pokreće 8-litarski W16 quad-turbo motor snage 1200 KS sa 1500 Nm obrtnog momenta. Do stotke ubrzava za 2,6 sekundi i postiže maksimalnu brzinu 408,84 km/h što ga čini najbržim automobilom sa otvorenim krovom na svijetu.

jean-bugatti-spec-5_Copy_Copy

U razvoju Jean Bugatti Legend Edition Veyrona, dizajnerima Bugatti-ja cilj je bio da slijede koncept svog istorijskog prethodnika, tip 57SC Atlantica, ličnog prevoza Jean Bugatti-ja, što je više moguće.

Karoserija je izrađena u potpunosti od lakiranih karbonskih vlakana, dok je za čuvenu masku u obliku potkovice i EB logotipa na volanu korištena platina. Na čepovima rezervoara za benzin i ulje, laserski je ugraviran potpis Jean-a Bugatti-ja.

jean-bugatti-spec-6_Copy_Copy

Potpuno kožni enterijer dijeli istu kombinaciju boja kao i 57SC Atlantic, sa bež i smeđim tonovima. Na tapacirima vrata i između sjedišta izvezena je silueta slavnog prethodnika poznatog i pod imenom “La Voiture Noire” tj. crni auto.

jean-bugatti-spec-10_Copy_Copy

Samo četiri Tip 57SC Atlantica su izrađena između 1936. i 1938. godine a samo dva su sačuvana. Jean-ov vlastiti automobil, poznat kao “La Voiture Noire”, bio je prvi koji je napravljen, ali je nestao u vihoru Drugog svjetskog rata.

Samo tri primjerka Veyrona “Jean Bugatti Legend Edition” će biti izrađena i ponuđena na prodaju po cijeni od 2,28 miliona €.

izvor: www.dvijebregaste.me

Portal Analitika