Društvo

Omaž Valtazaru Bogišiću u „Zetskom domu“

1609BogisicValtazar
P
ovodom 125 godina od donošenja Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru, u organizaciji Matice crnogorske Ogranak Cetinje, u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju, u četvrtak 19. septembra 2013. godine u 20 sati, održaće se Omaž Valtazaru Bogišiću, čuvenom tvorcu tog svjetski priznatog imovinskog zakonika.

Omaž Valtazaru Bogišiću u „Zetskom domu“
Portal AnalitikaIzvor

 

Zakonik služi na ponos Crnoj Gori i čini čast njegovom tvorcu Valtazaru Bogišiću i Knjazu Nikoli po čijem nalogu je ova poznata kodifikacija donešena.

O Valtazaru Bogišiću tvorcu Zakonika i ministru pravde Knjaževine Crne Gore, govoriće prof. dr Zoran Rašović, član CANU, jedan od tvoraca brojnih imovinskih zakona koji se danas primjenjuju u Crnoj Gori.

U dramskom dijelu programa učestvovaće glumci Aleksandar Radulović, Ivana Mrvaljević i Zoran Vujović a u muzičkom dijelu Gudački orkestar Muzičke akademije sa Cetinja sa dirigentom Radovanom Papovićem.

Prisutne će pozdraviti predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović. Autor projekta je Vesko Pejović.

***

Valtazar Bogišić je u rodnom Cavtatu završio osnovnu i privatnu nautičku školu, a u Veneciji gimnaziju (1856. godine). Još kao mlad naučio je italijanski, njemački, latinski i grčki jezik. Pravo je studirao u Beču, a pored toga slušao je predavanja filozofije, filologije i istorije u Minhenu, Berlinu, Gisenu, Hajdelbergu i Parizu. Doktorirao je filozofiju u Gisenu (1862. godine), a pravne nauke u Beču (1864. godine). Kao znalac svih slovenskih jezika radio je kao saradnik Dvorske biblioteke u Beču (1863-1868. godine). Od 1869. godine bio je profesor istorije slovenskih prava na Univerzitetu u Odesi. Ministar pravde u Crnoj Gori bio je od 1893-1898. godine.

Po pozivu knjaza Nikole u Crnu Goru došao je 1873. godine da bi radio na kodifikaciji crnogorskog prava. Rad na izradi „Opšteg imovinskog zakonika“ trajao je 16 godina (1873-1888. godine), tokom kojih je više puta boravio u Crnoj Gori. Prilikom istraživanja crnogorskog običajnog prava prvi je u našu nauku uveo metod prikupljanja podataka (građe za pisanje zakonika) putem ankete i prvi je u svijetu ograničio pojam građanskog prava na imovinsko, izostavivši prirodno i nasledno pravo. Naučnu djelatnost posvetio je najvećim dijelom izučavanju slovenskog, odnosno južnoslovenskog običajnog prava, ali se bavio i pisanim pravom.

Napisao je pravne studije o pravnim običajima kod Slovena (1866. godine) pisanim zakonima kod Južnih Slovena (1872. godine), pravnim običajima kod Južnih Slovena (1874. godine). Po njegovoj koncepciji snaga zakona ne potiče iz moći zakonodavca, već treba da izvire iz snage narodnog života i i uslova i potreba sredine kojoj je namijenjena. Poslednjih 10 godina života proveo je u Parizu kao ugledan naučnik, član mnogih akademija i naučnih društava. Dr. Valtazar Bogišić bio je jedan od vodećih intelektualaca svoga vremena u Evropi.

 

Portal Analitika