Društvo

Kako da utičete na ponašanje djeteta?

1609-parents
N
išta ne može da iznervira roditelje više od bijesa i lošeg ponašanja njihove djece. Bez obzira na to koliko se trudili, izgleda da kod razmažene djece ništa ne pomaže, a svakako ne vika. Roditelji se vode pretpostavkom da će takvo ponašanje popraviti vremenom. Evo nekoliko savjeta kako da ponašanje vašeg djeteta držite pod kontrolom.

Kako da utičete na ponašanje djeteta?
Portal AnalitikaIzvor

Budite dobar uzor: Jedan od najboljih načina kako da oblikujete ponašanje vašeg djeteta jeste da budete dobar uzor, jer većina djece jednostavno imitira ponašanje koje su možda negdje vidjeli. Postavljanjem dobrog primjera, pokazujete kako ostati smiren i staložen čak i pod velikom tenzijom.

Razgovarajte sa drugim starateljima: Pričajte sa ljudima koji poznaju vaše dijete prilično dobro. Tu se podrazumijevaju stariji rođaci, učitelji, treneri... Da li se vaše dijete loše ponaša i prema njima ili je takvo ponašanje rezervisano samo za vas? Šta po njima izaziva takvo ponašanje kod djeteta? Kakve predloge oni imaju? Savjetovanje sa tim osobama pomaže u bržem rješavanju problema.

Ne upuštajte se u svađu: Svaki put kada dijete priča drsko sa vama ili vam odgovara, recite da ne smije tako da vam se obraća i napustite prostoriju. Morate da razumijete da djeca odgovaraju kako bi nervirala roditelje i izvukli neku reakciju od njih. Ovo sigurno neće biti reakcija koju očekuju od vas. Na taj način ćete ih prevaspitati i natjerati da budu oprezniji u upotrijebi riječi sledeći put.

Ubijedite ih da ste na njihovoj strani: Djetetu kome ukazujete na loše ponašanje morate staviti do znanja da im želite samo dobro i da hoćete da im pomognete. Roditelji nisu neprijatelji djeteta. Iskažite svoju ljubav prema djetetu tako što ćete sjesti sa njim i natjerati ga da shvati da ste na istoj strani.

Potražite pomoć: Ukoliko ponašanje vašeg djeteta uključuje i nasilje, vrijeme je da se posavjetujete sa školskim psihologom. Traženje pomoći nije znak da niste u stanju da izađete na kraj sa sopstevnim djetetom nego pokazuje iskrenu brigu i želju da mu pomognete.

Izvor: b92.net; foto: smartparentingadvice.com

Portal Analitika