Politika

MVPEI: EU nije odložila otvaranje pregovora za poglavlja 23 i 24

169Brisel
M
inistarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija saopštilo je danas da Evropska unija nije odložila otvaranje pregovora sa Crnom Gorom za poglavlja 23 i 24.

MVPEI: EU nije odložila otvaranje pregovora za poglavlja 23 i 24
Portal AnalitikaIzvor

Iz MVPEI su, reagujući na tekst koji je objavljen u dnašnjem broju „Dan“-a pod naslovom "Brisel odložio otvaranje poglavlja", istakli da Savjet za opšte poslove EU ne raspravlja o otvaranju pojedinačnih poglavlja za države kandidate.

- U skladu s procedurom Savjeta ministara EU, pa i Savjeta za opšte poslove, ovo tijelo ne raspravlja o otvaranju pojedinačnih poglavlja za države kandidate, te u tom smislu, nikada i nije moglo biti riječi o raspravi o otvaranju pregovora u Savjetu EU. Posebno nije bilo najavljivano ili planirano otvaranje ova dva poglavlja do kraja ovog mjeseca. Takođe, otvaranje 23. i 24. poglavlja nije povezano s Izvještajem o napretku koji se svake godine objavljuje u oktobru i koji tretira sve oblasti integracije država proširenja u EU – navodi se u saopštenju MVPEI dostavljenom Portalu Analitika.

Iz Ministarstva su naveli da je, u skladu sa sa planiranom dinamikom, u toku razmatranje izvještaja Evropske komisije na Radnoj grupi za proširenje, koja bi, kako navode, uskoro trebalo da završi posao.

- Nakon toga će odluku o otvaranju pregovora donijeti ambasadori-stalni predstavnici članica EU. Podsjećamo da su u svim kontaktima s Evropskom komisijom i državama članicama Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24  ocijenjeni veoma kvalitetnim i da je predviđeno njihovo otvaranje do kraja godine u skladu s predloženim kalendarom rada na poglavljima – saopšteno je iz MVPEI.

 

 

Portal Analitika