Društvo

FOTO: Ruglo pored Njegoševe rodne kuće

nj3
Već duže vrijeme u cijeloj državi odigravaju se različite kulturne manifestacije povodom 200 godina od rođenja Njegoša: od predstava, filmova do izložbi, država izdvaja novac da proslavu jubileja kako dolikuje vladici Radu. Međutim, nije se našlo za shodno da se uredi prostor oko Njegoševe rodne kuće, koji je degradiran ruševinama Penzionerskog odmarališta.

FOTO: Ruglo pored Njegoševe rodne kuće
Portal AnalitikaIzvor

 

Na svega nekoliko metara od rodne kuće Petra II Petrovića Njegoša - bruka i zastiđe: gomila nepregledne ruševine, nekadašnjeg Penzionerskog odmarališta. Ovaj hotelski kompleks, u kojem su se nekada odmarale generacije crnogorskih penzionera, danas je samo ruševina, koja narušava kompletan prostor oko Njegoševe kuće i na svojevrstan način govori o nepromišljenom potezu da na tom mjestu nikne zgrada koja apsolutno ne korespondira sa okolinom, a posebno joj nije mjesto uz staru rodnu kuću našeg velikog pjesnika.

nj1
Njegoševa
rodna kuća se nalazi u njeguškom zaseoku Erakovići, a objektom upravlja Narodni Muzej Crne Gore. Da bi se vidjela jedna od najimućnijih crnogorskih kuća sa početka XIX vijeka, potrebno je izdvojiti svega dva eura. Međutim, ono što ćete vidjeti, ma sa koje strane da priđete, jeste tužni prizor koji bode oči.

Srušeno odmaralište je građevina koja dominira prostorom: nepregledno ruglo, za koje bi najprije pomislili da je stradalo u nekoj katastrofi, itekako kvari sliku mjesta koje bi trebalo i moralo da izgleda sasvim drugačije. Primjetićete travu, koja je pokošena samo oko kuće vladike Rada, a ostatak dvorišta je potpuno zapušteno, pa se kroz gustu i zaraslu livadu jednostavno morate provlačiti.

nj5
Na internetu, ako pretražujete Njegoševu kuću, ni na zvaničnoj stranici Prijestonice, niti na sajtu Muzeja Crne Gore, ovo nećete vidjeti. Zvanične slike u kadru samo prikazuju Njegoševu kuću, ne nudeći širi ambijent, pa dok ne dođe na lice mjesta, ovaj nemar nijedan turista ne može vidjeti.nj4
Ekonomska kriza i skromna državna kasa donekle mogu biti izgovor za ovaj prizor: međutim, oni koji brinu o kulturi Crne Gore do sada su trebali da pronađu način da se ovaj prostor uredi, što i zahtijeva njegov značaj, koji je i kulturni i istorijski, ali i turistički.

Ova tužna slika sa Njeguša pokazuje da smo, izgleda, najbolji na riječima. Kada treba pokazati na djelu odnos prema kulturnoj baštini, očigledno znamo da zakažemo. Jubilej u Njegoševu čast mogao je da bude povod da se na primjeru uređenja i prave prezentacije prostora oko pjesnikove kuće pokaže kako znamo da brinemo o nasljeđu, tim prije što je riječ o Petru II Petroviću Njegošu.

1609njegos
Portal Analitika