Abiznis

ZAKON O JAVNIM ZARADAMA: U slučaju deficita budžeta, neizbježno smanjenje plata i penzija

0608euroslajd
C
rnogorska Vlada priprema Zakon o javnim zaradama shodno kome će plate u javnom sektoru i penzije biti usklađene sa stanjem deficita u budžetu. To praktično znači da ako se nastavi sa deficitom budžeta - doći će do smanjenja plata i penzija.

ZAKON O JAVNIM ZARADAMA: U slučaju deficita budžeta, neizbježno smanjenje plata i penzija
Portal AnalitikaIzvor

- U periodu pozitivnih fiskalnih kretanja, odnosno kada državni budžet ostvaruje smanjenje deficita ili ulazak u zonu suficita, može doći do povećanje fonda zarada u javnom sektoru. U situaciji rasta duga i deficita, neophodno je uskladiti zarade na niže, kako bi se obezbijedila korekcija deficita do ispod nivoa propisanog Organskim zakonom o budžetu. Istovremeno, pojedine segmente javne potrošnje treba uskladiti sa parametrimtrima profitabilnosti i zaduženosti, navodi se u Informaciji dostavljenoj Portalu Analitika.

U Informaciji se navodi da uprkos dobroj naplati prihoda i sprovedenim mjerama štednje na strani potrošnje, deficit Budžeta bi zbog aktiviranih garancija za KAP dostigao vrijednost od čak 186, 9 miliona eura ili 5,3 odsto BDP-a. Zbog toga se konstatuje da je neophodno smanjiti potrošnju jer oko 60 odsto Budžeta čine izdaci za bruto zarade i penzije. U informaciji se potencira deficit Fonda PIO koji neće biti manji od 150 miliona eura.

Zakon o javnim zaradama će biti usklađen sa odredbama Organskog zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, posebno u dijelu koji se tiče državnog duga i deficita.

Inače, za prvih osam mjeseci prihodi budžeta su bili veći za 48,9 miliona eura, a iz Ministarstva finansija je najavljeno da je moguć samo tehnički rebalans.

Portal Analitika