Abiznis

MONSTAT: Godišnja inflacija 2,2 odsto

1706inflacija_4
Mjesečna deflacija u avgustu iznosila -0,1 odsto, dok je godišnja inflacija bila +2,2 odsto, saopšteno je iz MONSTAT-a.

MONSTAT: Godišnja inflacija 2,2 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Mjesečna deflacija u avgustu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je -0,1 odsto, dok je godišnja inflacija pala za 0,5 procentnih poena u odnosu na jul i iznosila je +2,2 odsto. Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena: povrća; voća; knjiga; čvrstih goriva; ulja i masti i konditorskih proizvoda- saopšteno je.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama:

Rekreacija i kultura (-3,0 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (-1,0 odsto); Hoteli i restorani (-0,3 odsto); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,1 odsto), dok je rast cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (+2,3 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+1,2 odsto); Alkoholna pića i duvan (+0,7 odsto) i Ostali proizvodi i usluge (+0,6 odsto). Cijene u grupama: Zdravlje; Prevoz; Komunikacije i Obrazovanje su ostale na nivou iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u avgustu zabilježene su u grupama: Alkoholna pića i duvan (+7,5 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (+5,5 odsto); Ostali proizvodi i usluge (+3,7 odsto); Zdravlje (+2,5 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+0,7 odsto); Odjeća i obuća (+0,5%); Obrazovanje (+0,2 odsto), dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Hoteli i restorani (-4,8%); Rekreacija i kultura (-3,0 odsto); Prevoz (-2,1 odsto); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,4 odsto); Komunikacije (-0,8 odsto).

 

 

Portal Analitika