Zanimljivosti

NVO "Men's Health": Evropska nedjelja prostate- podsjećanje na učestalost bolesti

16header-object_copy
B
olesti prostate su jedno od najčešćih zdravstvenih problema s kojim se suočavaju muškarci i najčešća je oboljenje onih srednje i starije životne dobi. Čak 28 odsto muškaraca starijih od 40 godina, te njih 43 odsto starijih od 60 godina imaju simptome uzrokovane bolestima prostate. Zbog velike učestalosti ove bolesti  treća nedjelja septembra ( 16 – 22. septembar ) se obilježava kao Evropska nedjelja prostate, koja kako u Crnoj Gori, tako i cijeloj Evropi, predstavlja okosnicu kampanje koju vode urolozi, kažu u NVO „ Men's Health – Muško zdravlje “.

NVO "Men's Health": Evropska nedjelja prostate- podsjećanje na učestalost bolesti
Portal AnalitikaIzvor

Iako su bolesti prostate učestale, većina muškaraca nedovoljno zna kako o zdravlju tako i o poremećajima prostate.   
Strah i nelagoda od odlaska ljekaru kada se primijete simptomi, često dovode do toga da se bolest razvija. Najčešće bolesti prostate su upala (prostatitis), benigna hiperplazija prostate (adenom) i karcinom prostate.

Prof. dr Bogdan Pajović i  dr Mirza Markišić iz NVO „Men's Health – Muško zdravlje" podsjećaju da iako su bolesti prostate učestale, većina muškaraca nedovoljno zna o bolestima prostate. Stoga  povodom Evropske nedjelje prostate ukazuju na neophpdnost boljeg informisanja građana.             .      
Strah i nelagoda od odlaska ljekaru kada se primijete simptomi, često dovode do toga da se bolest razvija. Najčešće bolesti prostate su upala (prostatitis), benigna hiperplazija prostate (adenom) i karcinom prostate.

Doktori naglašavaju da je najčešće oboljenje upala prostate ( prostatitis ). To je najčešća dijagnoza kod muškaraca mlađih od 50 godina, a razlikuje se akutni i hronični. Akutni se odlikuje se naglim simptomima i znakovima infekcije. Simptomi su: opšta slabost, bolno i otežano mokrenje, temperatura, hladnoća, bol u donjem dijelu leđa i genitalija.

Kod hroničnog bakterijskg prostatitsa simptomi se sporije razvijaju i često nisu tako teški kao kod akutne upale. Simptomi su: pojačan nagon na mokrenje, bolnost pri ejakulaciji, mogući problemi vezani uz polnu funkciju, isprekidan mlaz mokraće. Ova bolest nije teška, ali je dugotrajna i neugodna. Liječenje se provodi isključivo po preporuci lijekara uroantisepticima i liječenje traje relativno dugo, 4-6 nedjelja.
Osim uroantisepticima, u terapiji se još koriste i antimikrobni lijekovi, blokatori alfa receptora i pantiiflamatorni ljekovi lijekovi.

Benigna hiperplazija prostate (BHP) je nemaligni, prekomjerni rast ćelija prostate. Kako se hiperplazija razvija, tako se uretra postepeno sužava što dovodi do velikog broja neugodnih i uznemirujućih simptoma. Oko 8 procenata muškaraca starosti 31 do 40 godina ima BHP. To se povećava na 40 do 50 procenata kod muškaraca starosti 51 do 60 godina i na preko 80 procenata kod muškaraca starijih od 80 godina .Tako je uobičajeno, da se kaže da će "svi muškarci dobiti benignu hiperplaziju prostate ako požive dovoljno dugo

Mnogi muškarci sa BHP nemaju simptome; a čak i među muškarcima sa simptomima razlikuje se mjera u kojoj oni smetaju muškarcu. Najčešći simptomi bolesti su: usporeno ili odloženo mokrenje, slab mlaz, nepotpuno pražnjenje (nagon za mokrenjem odmah nakon mokrenja), isprekidanost (prekid mlaza tokom pražnjenja bešike), kapanje (kapanje mokraće koje traje nekoliko sekundi pri kraju mokrenja), nokturija (potreba za mokrenjem 2 do 3 puta tokom noći, dizurija (bol pri mokrenju), hematurija (prisutnost krvi u mokraći), retencija mokraće (zastoj mokraće), učestalije mokrenje, urgentno mokrenje (jak i iznenadan nagon za mokrenjem), inkontinencija (nekontrolisano isticanje mokraće)

Cij terapije BHP-a se redukuju simptomi i poboljšava protok mokraće. Onima sa blagim BHP-om terapija često i nije potrebna samo iziskuje redovne kontrole. Bolesnici sa umjerenim simptomima se najčešće tretiraju medikamentozno,dok je terapijski pristup pacijentima sa teškim simptomima hiruški.

Rak prostate je najčešći malignitet kod muškaraca. Kancer prostate se dijagnostikuje kod više od 200,000 Amerikanaca svake godine, a skoro 30,000 umre od ove bolesti.U Crnoj Gori od ove opake bolesti oboli svaki stoti muškarac.

Rak prostate sporo raste u odnosu na druge vrste karcinoma i veliki broj njih dugo ne bude otkriven. U početnoj fazi nema nikavih simptoma. U odmaklom stadijumu se javljaju tegobe poput otežanog ili učestalog mokrenja (pogotovo noću), nemogućnost održavanja normalnog mlaza, bol i pečenje prilikom mokrenja, krv u urinu... Pojava konstantnih bolova u kostima koji traju barem dve nedjelje je simptomatična za uznapredovali karcinom prostate. Ovakvi bolovi se najčešće javljaju u karlici, donjem dijelu leđa, kukovima ili kostima nogu. Bolovi mogu biti praćeni značajnim gubitkom telesne težine.

Zahvaljujući razvoju tehnologijie, dijagnozu je danas moguće postaviti u najranijem stadijumu oboljenja, što pre deset godina nije bio slučaj. Ukoliko se pacijent javi na vrijeme, rano dijagnostikovana oboljenja možemo da izliječimo i tako smanjimo broj obolelih od karcinoma prostate. Muškarci moraju biti svjesni da svako može da oboli od različitih oboljenja prostate, ali da su manje šanse da dođe do ozbiljnog oboljenja što se preventivni pregled ranije obavi .

Muškarcima poslije pedesete preporučuje se pregled jednom godišnje, ali i mlađi bi trebalo da posjete urologa ukoliko imaju neke smetnje. Samo jedna posjeta ljekaru (uključujući anamnezu, fizikalni pregled i PSA) može da razriješi dileme da i je čovjek zdrav ili je u pitanju neko oboljenje prostate - benigno uvećanje, kancer ili zapaljenje. Zahvaljujući primjeni testa PSA (prostatičnog specifičnog antigena), u velikom broju slučajeva bolest se dijagnostikuje u fazi kada je liječenje i izliječenje moguće.

Doktori Pajević i Markišić naglašavaju važnost redovnih kontrola i smatraju da je Evropska nedjelja prostate, koja se obilježava i u Crnoj Gori, prilika da se ukaže na najčešće oboljenje muškaraca srednje i starije životne dobi. Zahvaljujući primjeni testa PSA (prostatičnog specifičnog antigena), u velikom broju slučajeva bolest se dijagnostikuje u fazi kada je liječenje i izliječenje moguće.

 

Portal Analitika