Abiznis

Mijušković: Najviše kritikuju oni koji najmanje znaju

169mijuskovicok
D
ivim se hrabrosti, ili je to ipak nešto drugo, onih koji koristeći za to apsolutnu širinu medija, saopštavaju svakodnevno razne stavove, poglede, vizije budućnosti, a da pri tome nemaju nužne pretpostavke da bi mogli govoriti na tu temu, kazao je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković.

Mijušković: Najviše kritikuju oni koji najmanje znaju
Portal AnalitikaIzvor

„Čini mi se da sve više postaje praksa da se najglasnije govori o onome o čemu se najmanje saznanja ima, čak zahvaljujući prije svega političkim strukturama i medijima, koji kao da podstiču da svi imamo pravo baviti se i komentarisati situaciju u privatnom sektoru. Moramo shvatiti da privatno preduzeće nije javna scena, te da njegovim kapitalom raspolaže slobodno i neprikosnoveno isključivo njegov vlasnik“, istakao je on.

Mijušković je kazao da ga brine što pozitivan impuls mnogih privrednika ne umijemo „prepoznati i podržati, već kao da jedva čekamo da ih izložimo sudu srama, potirući sve ono dobro što je već urađeno“.

„Mi ne smijemo zaboraviti da bez napretka svakog pojedinačnog preduzeća nema ni razvoja u cjelini. Umjesto toga, skloni smo predstavnike privatnog sektora a priori proglašavati, najblaže rečeno, lošim, dajući im mnoge veoma ružne kvalifikative“, istakao je Mijušković.

Prema njegovim riječima mi danas imamo situaciju da se različiti predstavnici NVO sektora, političari, te brojni drugi samoproglašeni stručnjaci i analitičari bave kao osnovnom djelatnošću radom kompanija privatnog sektora i stičem utisak da loši rezultati ili propast nekih preduzeća kao da se jedva čekaju.

„Bojim se da na taj način naš poslovni ambijent činimo manje atraktivnim i za buduće domaće i za strane investitore, a za one koji su već u poslu, klimu za privređivanje nepodnošljivom“, smatra Mijušković.

On je posebno naglasio da se u Crnoj Gori kod nas se godinama ponavlja situacija i da se socijalni problemi prenose na poslodavce, umjesto da za to postoji jasno definisan program od strane države.

„Iz dana u dan stižu novi zahtjevi radnika ili bivših radnika, vezano za njihova prava, koji se pozivaju na propise iz minulih vremena, što parališe rad poslodavca. Ne manje vrijedna pomena kao karakteristika našeg ambijenta je i sporo donošenje odluka od strane državnih organa, koje nerijetko predstavljaju kompromisna rješenja na štetu poslodavca i privrede“, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje koji su ključni problemi na koje se trenutno žale privrednici članovi Komore Mijušković je istakao da je to prije svega nizak nivo konkurentnosti, nizak stepen diverzifikovnosti i nepovoljna struktura privrede, što zajedno uzrokuje negativan spoljnotrgovinski bilans.

„Veoma je izražena nelikvidnost, visoke su cijene kapitala i otežan pristup kreditima realnom sektoru, nedovoljno sređena prostornoplanska dokumentacija na svim nivoima, kao i nerazvijena saobraćajna i komunalna infrastruktura, kao osnovni preduslov za razvoj. Sve ovo, moramo priznati, prati i neadekvatna i nedovoljno stručna radna snaga, koju karakteriše i slaba pokretljivost“, rekao je on.

Na konstataciju da se najavljuje mogućnost vanrednih izbora samo godinu nakon formiranja nove Vlade, te kako će se to odraziti na ekonomiju Crne Gore, odnosno projekte koji su u toku

Velimir Mijušković je ocijenio da učestali izbori ni u jednoj zemlji za ekonomiju nijesu dobri.

„Prije svega, mentalitetima kakav je naš u takvom ambijentu fokus se prenosi na politička pitanja, a ekonomska životna se potiskuju u drugi plan. Česti izbori šalju poruku potencijalnim investitorima da država i ekonomski ambijent u njoj nijesu sigurni i stabilni. A za nas je svaki investitor izuzetno važan, budući da dalji razvoj moramo u dobrom dijelu temeljiti na svježem novcu koji treba da u Crnu Goru dođe kroz investicije, otvori nova radna mjesta i zaposli naše mlade ljude, multiplikujući na taj način mnoge dobre efekte. Vjerujem da će to imati na umu svi koji treba da utvrđuju uslove povoljne za investitore i da neće dozvoliti da izgubimo vrijeme koje se ne može nadoknaditi“, rekao je Mijušković između ostalog.

Izvor: CdM, Pobjeda

Portal Analitika