Svijet

Obama: Pozdravljam angažovanje Putina u sirijskoj krizi

okobama1
P
redsjednik SAD Barak Obama pozdravio je danas diplomatsko zalaganje ruskog predsjednika Vladimira Putina u sirijskoj krizi, ali je odbacio njegovu tvrdnju da su sirijski pobunjenici odgovorni za napad hemijskim oružjem od 21. avgusta.

Obama: Pozdravljam angažovanje Putina u sirijskoj krizi
Portal AnalitikaIzvor

"Mislim da postoji način da Putin, iako se ja i on dosta razlikujemo, ima važnu ulogu u tome. Stoga pozdravljam njegovo angažovanje", kazao je Obama u intervjuu za televiziju "Ej-Bi-Si" (ABC).

Obama i Putin približili su stavove o Siriji pošto je američka inicijativa da se izvede vojni udar na tu zemlju zbog navoda da je režim u Damasku upotrijebio hemijsko oružje pokrenula diplomatske napore koji su rezultovali dogovorom Vašingtona i Moskve o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu.

Obama je, međutim, odbacio tvrdnju ruskog predsjednika da su napad hemijskim oružjem 21. avgusta u Damasku izveli sirijski pobunjenici, a ne snage režima predsjednika Bašara al-Asada, kako smatra Vašington.

"Niko na svijetu ne shvata ozbiljno ideju da su to učinili pobunjenici", rekao je Obama, prenio je Rojters.

On je, takođe, stao u odbranu svog načina rješavanja krize u Siriji i odbacio je kritiku o svom "promjenljivom" pristupu, budući da se najpre zalagao za vojne udare, a zatim okrenuo diplomatskim naporima.

Obama je istakao da je upravo takvim pristupom doveo do toga da Sirija prizna da ima hemijski arsenal i da njen glavni saveznik, Rusija, na nju vrši pritisak da ga se odrekne.

Američki predsjednik je, takodje, rekao da je sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem razmijenio pisma o situaciji u Siriji i da Iranci shvataju američku zabrinutost zbog potencijalno nuklearno naoružanog Irana.

Obama nije otkrio detalje te prepiske, ali je istakao da će Vašington nastaviti da vrši pritisak na Teheran da se odrekne svog nuklearnog programa.

 

 

Portal Analitika