Društvo

POPOVIĆ: Nema tog vremena koje će izbrisati odgovornost SPC

1509mijopopovic1
S
rpska pravoslavna crkva jedan je od stubova velikosrpskog nacionalizma. On je kulminirao devedesetih i traje do danas. SPC je duvala u krila onim što su u ratu harali i po Hrvatskoj i po Bosni i nema tog istorijskog vremena koje će izbrisati njihovu odgovornost za ono čemu su kumovali u prošlim vremenima, kazao je književnik Milorad Popović u intervjuu za Dnevni avaz, povodom ugledne regionalne književne nagrade „Meša Selimović, koju je Popović dobio za roman „Karnera“.

POPOVIĆ: Nema tog vremena koje će izbrisati odgovornost SPC
Portal AnalitikaIzvor

Na konstataciju da se u svom pisanju nije se libio da imenuje inspiratore i krivce proteklog rata, a posebno nije štedio Srpsku pravoslavnu crkvu i upitan kakav je njegov stav danas, Popović je kazao:

- Apsolutno nepromijenjen. Srpska pravoslavna crkva jedan je od stubova velikosrpskog nacionalizma. On je kulminirao devedesetih i traje do danas. SPC je puhao u krila onim što su u ratu harali i po Hrvatskoj i po Bosni i nema tog istorijskog vremena koje će izbrisati njihovu odgovornost za ono čemu su kumovali u prošlim vremenima.

Na pitanje kakav je odnos SPC-a prema Crnoj Gori, odnosno Crnogorskoj crkvi, Popović je odgovorio:

" Kada je u pitanju Crna Gora, SPC je glavni stub oko kojeg se i danas, kao i devedesetih, kupi sve ono što je negativno i loše i što je protiv crnogorske državnosti. Ona je doktrinarno suprotstavljeni neprijatelj svemu što je autohtono crnogorsko. To je njihova svrha postojanja. To je tako još otkako je kralj Aleksandar ukinuo Crnogorsku crkvu, koja je bila jedan od atributa crnogorske nezavisnosti. Od tog vremena SPC ima ideološki kontinuitet i cilj od kog ne odustaje, a on se zove jedna država jedna crkva.  

Poslije crnogorskog referenduma, to je jedina zvanična institucija velikosrpstva koja se ne miče iz Crne Gore. Dok god u cetinjskom manastiru, koji je 200 godina bio duhovno i svjetovno sjedište Crne Gore, bude sjedio velikosrpski vladika kakav je Anfilohije Radović ili neki njemu slični, ne možemo govoriti da je Crna Gora postigla svoju samostalnost. Nevjerovatno je koliko ti ljudi nastoje da zatruju odnose u Crnoj Gori, a sve u korist Srbije i Beograda."

Popović je dalje kazao i da Njemačka nije imala Tomasa Mana i njemu slične ljude koji su se suprotstavili nacizmu, pitanje je na koji način bi mogla da osvijesti to veliko zlo koje je donio nacizam.

-Problem ovih postjugoslovenskih društava jeste što je premala vremenska distanca i što se u dovoljnoj mjeri još nismo osvijestili od onoga što se dogodilo u proteklom ratu, prije svega mislim na Bosnu i Hercegovinu i zločine koji su u njoj počinjeni. Te velike  manipulacije su toliko zamutile sliku o tome da se danas mnogi ne sjećaju šta se dogodilo prije 20 godina i ko su kumovi tih događaja. Šta se dogodilo, meni je bilo jasno i tada i danas, jer sam bio čvrsto na zemlji. Smatram svojom ljudskom, ali i intelektualnom obavezom da o tome govorim iskreno i bez straha - kaže  Popović.

Portal Analitika