Društvo

IA: Nacrt ne nudi nova rješenja koja bi vodila u reformu

169stevomukok
N
acrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi iskorak je u pozitivnom smjeru, ali ne nudi nova rješenja koja bi predstavljala uvod u reformu koncepta lokalne samouprave u Crnoj Gori, smatraju u Institutu Alternativa (IA).

IA: Nacrt ne nudi nova rješenja koja bi vodila u reformu
Portal AnalitikaIzvor



Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi završena je u subotu.

Predsjednik Upravnog odbora IA, Stevo Muk, ocijenio je da Nacrt predtsvlja pokušaj da se određeni problemi riješe, a da se pojedine norme preciziraju ili usklade sa promjenama koje su se u zakonodavstvu i praksi desile u proteklom periodu.

„U tom smislu, Nacrt zakona je iskorak u pozitivnom smjeru. Ipak, treba imati na umu da on ne nudi nova rješenja koja bi predstavljala uvod u reformu samog koncepta lokalne samouprave u Crnoj Gori“, kazao je Muk agenciji MINA.

On smatra da predviđeno rješenje u Nacrtu koje se odnosi na ograničenje fiksnog dijela zarade lokalnih funkcionera ne može bitno uticati na stabilizaciju finansija u lokalnim samoupravama.

„Iako zvuči kao pravedno rješenje koje uvodi disciplinu, nijesam siguran u kojoj mjeri se može sa nacionalnog uređivati sistem plata na lokalnom nivou, i da li ima argumenata da se to pitanje uniformno uređuje na nivou svih lokalnih uprava“, pojasnio je Muk.

Komentarišući predloženo rješenje za utvrđivanje posebnih rokova za zakazivanje i održavanje konstitutivne sjednice lokalnog parlamenta, on je ocijenio da je time riješen samo dio problema koji su evidentirani u praksi, i da je niz situacija koje su se pojavljivale i koje se mogu pojaviti ostao nedorečen.

Nacrt zakona, kako je naveo, preciznije određuje nadležnosti pojedinih organa kada je u pitanju zapošljavanje lokalnih službenika i namještenika i upravljanje ljudskim resursima.

„Postoji još prostora da se ovaj Nacrt u punoj mjeri usaglasi sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, ali i ciljevima strateških dokumenata Vlade, uključujući i Strategiju reforme javne uprave za period od 2011. do 2016. Godine“, smatra Muk.

U Nacrtu Zakona, dodao je on, postoji prostor i da se određena procedure preciznije definišu.

Portal Analitika