Društvo

GA: Još mnogo rada do demokratskog sazrijevanja Crne Gore

l11ogograddjanska
Iako spadamo u red mladih, nerazvijenih demokratija, bez demokratske tradicije, Crna Gora pokazuje pozitivan trend u demokratskom sazrijevanju, doduše protkan ozbiljnim nedostacima. Demokratski principi se postižu evolutivno i moramo biti svjesni činjenice da je crnogorsko društvo nakon dugogodišnjeg tranzicionog perioda još uvijek u procesu konsolidacije demokratije, ocijenjeno je u Građanskoj alijansi povodom Međunarodnog dana demokratije.

GA: Još mnogo rada do demokratskog sazrijevanja Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

"Ostaje nam još mnogo rada. Slabost, zavisnost i inertnost institucija koje ne mogu da obezbijede vladavinu prava i poštovanje i zaštitu ljudskih prava onemogućava razvoj demokratskih kapaciteta. A to se ne dešava u društvu u kom se prošle nedjelje u područnom organu za prekršaje u Ulcinju sudi građanima koji su se zakonito borili protiv anarhije, potpunog odsustva principa vladavine prava i kršenja osnovnih ljudskih prava. Država je ipak odlučila, neophodno je i ovaj doprinos građana demokratiji ugušiti a sve u ime interesa pojedinaca”, ističu u Građanskoj alijansi.

Prema ocjani te NVO, nakon nesrećnog spleta okolnosti koje su zadesile region devedesetih godina i u situaciji dvadesettrogodišnje vladavine identične vladajuće strukture, kao jasne posledice crnogorsko društvo ima deformaciju političkog sistema i zarobljenost institucija koju građani osjećaju svakodnevno.

“Zarobljene su po više osnova: partijski, od centara moći, pojedinaca i krupnog kapitala. Društvo jednakosti ne počiva na principima nepotizma i činjenice da kod nas ipak ima nedodirljivih, čije se tužbe, istrage i sudski procesi ekstremno brzo procesuiraju- pogotovo kada su izloženi medijskoj pažnji na koju reaguju tužeći medije- dok sa druge strane imamo dosta predmeta običnih građana koji vode spor sa državom koji tavore u fiokama sudova, neki i po nekoliko decenija”, ističu u GA.

Što se tiče medija, u GA ocjenjuju da političari potenciraju činjenicu da je u Crnoj Gori danas prisutno dosta medija i da je sloboda govora prisutna.

“Tu ulazimo u zamku, jer medijski pluralizam nije nužno i osnova medijskih sloboda. Podsjećamo da se novinari sve češće šikaniraju, na nedopustiv način im se onemogućava rad, dok izvršitelji i što je još važnije- nalogodavci batinanja, bombaških napada i čak ubistava nijesu još otkriveni. Ako je jedan od osnova demokratije sloboda medija, izražavamo bojazan da se ovakvim postupcima, i nečinjenjem- generalno društvu uliva značajna doza nesigurnosti i nepovjerenja u institucije”, ocjenjuju u ovoj NVO.

Osnovna karakteristika demokratskih društava je politički pluralizam i demokratska smjena vlasti, a njen nedostatak, prema ocjeni GA, dovodi do neaktivnih i inertnih građana koji su izgubili osjećaj da zapravo demokratija znači vladavinu naroda te ovakvi uslovi dozvoljavaju da crnogorski sistem na momente dobija i obrise autoritarnih režima.

 

 

“Nezavisnost institucija i uspostavljanje ravnoteže snaga između tri grane vlasti moraju biti prioritet. Zdravog, demokratski odgovornog društva nažalost ne može biti bez nezavisnog i nepristrasnog pravosuđa. Parlament se mora izboriti za funknciju koja mu po prirodi stvari pripada i konačno uspostaviti kontrolni mehanizam koji nažalost do sada nije funkcionisao- navode u GA.

 

 

Portal Analitika