Politika

Popović: Crna Gora treba brže da ide ka EU i NATO-u

0909Andrija_Popovic
Liberali ne mogu biti zadovoljni trenutnim stanjem u državi, jer Crna Gora treba brže da ide ka Evropskoj uniji i NATO-u, poručio je danas predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.

Popović: Crna Gora treba brže da ide ka EU i NATO-u
Portal AnalitikaIzvor

Redovna konferencija LP, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo, počela je danas u Podgorici, a kandidati za tu funkciju su dosadašnji lider Popović i Dragutin Martinović.

Popović je, na svečanom dijelu konferencije LP, kazao da su liberali „iskrvarili za obnovu crnogorske nezavisnosti“.„Nijesmo zadovoljni sa ovim što danas imamo. Crna Gora mora da ide bržim tempom prema EU i NATO-u, ona je obnovljena, ali nije ustanovljena“, rekao je on, javila je Mina.

Popović je naveo da je LP prije četiri godine izgubila parlamentarni status, ali da se ta partija u međuvremeno stabilizovala.

„Vjerujemo da će do redovnih ili eventualnih prijevremenih izbora LP biti važan faktor koji će dominantno uticati na politička i ekonomska kretanja u Crnoj Gori“, rekao je on.

Popović se, kako je naeo, nada da će LP ubuduće dati doprinos da Crna Gora bude bolja, uspješnija i pravednija država.

Na konferenciji je govorio politički direktor Demokratske partije socijalista Tarzan Milošević, koji je naveo da DPS i LP dijele temeljna programska opredjeljenja i da kroz koalicionu saradnju teže njihovom ostvarenju.

Predstavnik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksa Bečić kazao je da je ta partija otvorena za saradnju „sa svim subjektima kojima je cilj uspostavljanje promjena, demokratizacije crnogorskog društva, jačanje građanske države i razvijanje najboljih odnosa sa susjedima i rad na ekonomskom i pravnom oporavku“.

Prema riječima poslanika Pozitivne Crne Gore, Mladena Bojanića, Pozitivna i LP nijesu na istoj poziciji u odnosu na vlast, ali imaju dosta prostora za saradnju. Predsjednik Crnogorske partije u Srbiji, Nenad Stevović, rekao je da će ta partija nastaviti da sarađuje sa LP i kada ona izabere novo rukovodstvo.

On je ocijenio da je identitet brojčano malih naroda, kao što je crnogorski, ugorožen, zbog čega je, kako je kazao, potrebno sprovesti „remontenegrizaciju“.

To je, prema riječima Stevovića, „proces vraćanja onih koji su se izgubili kroz opasnu maglu asimilacije“ i treba da bude obavezan dio programa svih političkih subjekata kojima je stalo do budućnosti Crne Gore.

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić, podsjetio je da su BS i LP bili dio prve Skupštine međunarodno priznate Crne Gore.

„Zadovoljni smo što su naš put prepoznali i neki jaki politički subjekti koji su dugo tumarali pogrešnim stazama. Treba biti iskren i priznati da bez njihove podrške teško da bi smo došli do nezavisnoti“, rekao je on.

Na sjednici su govorili predstavnik FORCE, Genci Nimanbegu, Hrvatske građanske inicijatice, Ljerka Dragičević, kao i članovi liberalnih partija iz Hrvatkske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Podsjećamo, Popović je ranije najavio da će novo rukovodstvo LP morati da donese i odluku o načinu izlaska na lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju.

Sjednici prisustvuje 129 delegata kao i predstavnici liberanih partija iz Evrope i okruženja i crnogorskih stranaka.

 

 

Portal Analitika