Svijet

Kolorado: Četvoro mrtvih i više od 170 nestalih u poplavama

1409poplavekoloradook
N
ajmanje četiri osobe su poginule, a 172 se vode kao nestale u poplavama koje su pogodile američku saveznu državu Kolorado, zbog čega su vlasti bile primorane da evakuišu na hiljade ljudi, javljaju agencije.

Kolorado: Četvoro mrtvih i više od 170 nestalih u poplavama
Portal AnalitikaIzvor

Zbog poplava izazvanih obilnim kišama, koje ne jenjavaju već cijelu sedmicu, mnogi putevi u većim djelovima zapadne američke države su neprohodni. Oko 80 osoba se vode kao nestale u oblasti Buldera, koji je najviše pogođen poplavama. Meteorolozi predviđaju da će padavine trajati još nekoliko dana.

U toj oblasti su poginule tri osobe, a u Kolorado Springsu jedna lokalna kancelarija za vanredne situacije je saopštila da su mnoge zajednice u zapadnim planinskim oblastima potpuno odsječene, bez vode. Ugroženom stanovništvu pomoć se doprema sa četiri helikoptera, uključujući i tri tipa "blek houk".

Američki predsjednik Barak Obama je potpisao deklaraciju o vanrednom stanju u Koloradu. Guverner Kolorada je proglasio vanredno stanje u 14 oblasti - od južne granice Vajominga do Kolorado Springsa.

Deklaracijom o vanrednom stanju omogućeno je da se šest miliona dolara izdvoji za borbu protiv poplava i obnovu.

Portal Analitika