Svijet

SAD: Nećemo dozvoliti taktiku odugovlačenja oko Sirije

1409statedepartmentok
S
jedinjene Američke Države neće dozvoliti taktiku odugovlačenja oko Sirije, i oprezno su optimistične zbog napretka postignutog u posljednja 72 sata, izjavila je zamjenica portparola Stejt dipartmenta Mari Harf.

SAD: Nećemo dozvoliti taktiku odugovlačenja oko Sirije
Portal AnalitikaIzvor

Ona je na pres brifingu za novinare u Vašingtonu rekla da razgovori sa ruskom stranom traju, i da pored "zdrave doze skepticizma" SAD ostaju privržene postizanju diplomatskog dogovora.

"Posljednjih dana vidimo više znakova kod Rusa da su ozbiljni nego što smo ih vidjeli u posljednje dvije godine", kazala je Harf.

Prema njenim riječima, sada je važno da sirijske vlasti pokažu u praksi da će hemijsko oružje biti uništeno, jer nije dovoljno "samo da se potpiše papir".

Ona je ocijenila da se do sadašnje situacije stiglo tek nakon ozbiljne američke prijetnje vojnom intervencijom.

"Ne postavljamo precizan vremenski okvir, ali želimo kredibilan plan i napredak i onda ćemo nastaviti dalje", kazala je zamjenica portparola.

Na pitanje novinara da li Amerika čini nešto da ubijedi sirijsku opoziciju da učestvuje na mirovnim pregovorima "Ženeva 2", pošto ona to odbija dok je Asadov režim prihvatio, Harf je odgovorila da je u pitanju "pojednostavljivanje situacije".

"Za sada nemamo nešto novo da saopštimo tim povodom, ali i dalje smatramo da je važno da se dođe do Ženeve 2", zaključila je predstavnica za medije Stejt departmenta.

Ona je najavila i da će američki državni sekretar sjutra otputovati u Jerusalim, gdje će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Portal Analitika